Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2013

Tortilla śniadaniowa

... lub Tortilla na kaca :p Zawarte w niej jest wszystko to co najbardziej nam potrzebne na "dzień po" imprezie. Wypłukane z organizmu składniki mineralne trzeba uzupełnić jak najszybciej, aby organizm szybciej mógł spalić niepotrzebne kalorie i aby mózg zaczął funkcjonować normalnie :) Być może przygotowanie jej jest czasochłonne, ale czasem trzeba czymś zająć ręce i głowę z rana ;) Poza tym smak wszystko nam rekompensuje :) Po pierwsze warzywa, po drugie jajka, po trzecie mięso, po czwarte sos. Słowem : tortilla. Potrzebujemy: 1 placek tortilla 2 jajka 2 łyżki mleka 4 hamburgery wieprzowo-wołowe (najlepiej domowej roboty) 3 pieczarki 4 liście sałaty włoskiej rosso i bianco 1/2 ogórka 1 pomidor 1 mała cebulka 2 plasterki sera żółtego 2 łyżki kiełków rzodkiewki lub brokuła 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka majonezu sól i pieprz Wykonanie: Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron aby zmiękły i odrobinę się zezło

Błyskawiczny sernik

Pyszny, prosty, słodki i co najważniejsze: błyskawiczny! Wystarczy zmieszać składniki, co zajmie nam 5 minut i wstawić do piekarnika ;) A przy okazji możemy wykorzystać w nim zalegające w lodówce białka ;) Potrzebujemy: 1 kg sera tłustego mielonego (np z wiaderka Piątnica, Dr.Oetker, Piątnica) 2 jajka 4 białka 1 szklanka cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub migdałowego możemy opcjonalnie wykorzystać cukier waniliowy w proporcjach 1/3 szklanki cukru waniliowego, 2/3 szklanki cukru zwykłego. cukier brązowy do posypania Wykonanie: Ser wkładamy do misy miksera i ubijamy go na wysokich obrotach z cukrem i cukrem waniliowym, lub z ekstraktem. Ubijamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W tym momencie dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając. Dodajemy białka i miksujemy bardzo dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (dno). Wymieszany sernik wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. N

Kaczka pieczona po myśliwsku

Dawno nie było przepisu, bo nie było czasu :) Dlatego startuję z przepisem 'z górnej półki' czyli z Panią Kaczką, dziś pieczoną na sposób myśliwski. Jako że ciężko dziś o kaczkę dziką, a nawet jeśli ją mamy to najpierw jej mięso musi skruszeć, to podaję sposób na przygotowanie kaczki domowej tak, aby choć odrobinę zapachniała nam dziczyzną. Dzika kaczka jest dużo chudsza od domowej, bardziej umięśniona i przy jej pieczeniu należałoby ja naszpikować słoniną. Domowej kaczki nie musimy niczym szpikować, wystarczy ją upiec z masłem. Potrzebujemy: 1 tuszka kaczki ( ok 2 kg.) 1 kostka masła dobrej jakości 10 ziaren jałowca 2 łyżki rozmarynu suszonego, lub 3-4 gałązki świeżego 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 liści laurowych 2 łyżeczki pieprzu solanka: 2 łyżki soli na 1 litr wody Przygotowanie: Kaczkę oczyszczamy, myjemy a następnie zalewamy solanką z proporcji takich jak powyżej tak, aby woda zakrywała całą kaczkę. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (może

Pudding czekoladowy

Skoro dziś Dzień Czekolady, to oczywiście trzeba coś czekoladowego upichcić ;) Przygotowałam dziś pyszny, mocno czekoladowy, miękki i rozpływający się w ustach pudding czekoladowy. Ostatnio zakupiłam cały 1 kilogramowy blok przepysznej, czeskiej chałwy z miodem i chciałam ją użyć do jakiegoś dzisiejszego, pysznego przepisu, ale skoro czekolada, to czekolada :) Potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g dobrego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki bailey'sa 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem oraz kakao. Po roztopieniu studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy likier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Masę jajeczną łączymy z przestudzoną czekoladą. Możemy jej nie łączyć idealnie, wtedy pudding będzie miał ciekawy wzór. Kokilki smarujemy masłem

Mleczna kanapka

... czyli kolejne modne ciasto. Przepis modyfikowany, sprawdzany, testowany kilkukrotnie aż do uzyskania najlepszego smaku ;) Ciasto dla zwolenników mleka w proszku wyjadanego wprost z torebki :p Mleczna kanapka kupowana w sklepie jest pyszna, lecz niestety naszpikowana chemicznymi spulchniaczami i dodatkami. Domowa jest równie pyszna, ale wiemy co jemy. Potrzebujemy: 5 dużych jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3-4 łyżki kakao 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 300 g masła (roślinnego, lub innego miękkiego) 2-3 łyżki cukru waniliowego domowego 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie całość ubijając. Do osobnej miski przesiewam

Kotleciki z jajek

... czyli jak wykorzystać ugotowane jajka :) Po świętach zostaje nam dużo jajek, czasem nawet ugotowanych do barszczu, czy żurku. Jest sposób na inne ich wykorzystanie. Kotleciki z jajek to szybka przekąska, lub danie główne do ziemniaków, lub frytek. W sezonie letnim możemy do kotlecików dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Potrzebujemy: 10 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 1 cebulka 2 jajka surowe 2 łyżki startego na dużych oczkach tarki sera żółtego 1 łyżeczka tymianku sól pieprz kilka łyżek bułki tartej Wykonanie: Jajka jak kto woli możemy zmielić maszynką do mięsa, lub pokroić w kosteczkę. Kotleciki ze zmielonych jajek łatwiej się formują i nie rozpadają, ale nie mają zbyt ładnego koloru ;) Do pokrojonych, lub zmielonych jajek dodajemy posiekany szczypiorek, ser żółty, drobno posiekaną cebulę oraz 2 surowe jajka i całość dokładnie wyrabiamy, Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy do niej odrobinę bułki tartej. Całość solimy i p