Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2014

Flądra z dressingiem szałwiowym

Kupiłam piękne filety flądry strzałkozębnej, więc postanowiłam zrobić z niej coś innego, niż usmażyć w panierce :) Ja osobiście bardzo lubię rybkę w panierce, ale czasem trzeba zjeść coś zdrowszego ;) W tym przepisie rybka jest gotowana w małej ilości esencjonalnego rosołu z bukietem ziół i podana w dressingu szałwiowym. Potrzebujemy: 2 mniejsze filety flądry, lub 1 duży ( mój był maxxxxx) 1/2 l esencjonalnego bulionu warzywnego kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, świeżo mielony pieprz czarny kilkanaście listków szałwii 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek 1/2 ząbka czosnku szczypta soli gruboziarnistej szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Rybę oczyszczamy, upewniamy się, że nie ma ości. Możemy ją przekroić w poprzek na 2-3 kawałki tak, aby łatwiej było nam ją obgotować. W sporym garnku zagotowujemy bulion razem ze wszystkimi ziołami, z solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Gdy będzie s