Długo duszona wołowina z pieczarkami i przyprawami to coś, co chyba każdy lubi.
Boeuf Strogonow jest prosty w składnikach, ale duszone przez 2 godziny mięso rozpływa się wręcz w ustach a aromat przypraw może zawrócić w głowie :)
Idealna potrawa na zimowy czas, czyli.... idealna na dzisiejszy obiad :)
Boeuf Strogonow jest potrawą tradycyjną kuchni rosyjskiej, mimo że wymyślił i po raz pierwszy ugotował ją francuski kucharz ;)
Potrzebujemy:
1 kg wołowiny (gulaszowej)
5-6 dużych pieczarek
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
1 szklanka rosołu niesolonego
2 łyżki mąki
pieprz czarny
3 ziarna jałowca
sól
1 łyżeczka tymianku suszonego (lub gałązka świeżego)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
kasza gryczana po 100 g na osobę
Wykonanie:
Wołowinę kroimy na kostki wielkości 2x2 cm, następnie oprószamy pieprzem i mąką. Nie solimy!
W rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy oprószone mąką i pieprzem mięso i podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony na rumiano.
Gdy mięso będzie obsmażone wlewamy do niego rosół, posypujemy tymiankiem, dodajemy przekrojone na pół pieczarki oraz rozgnieciony w moździerzu jałowiec i całość dusimy pod przykryciem aż do całkowitej miękkości mięsa, czyli około 1 1/2 godziny.
Kilka minut przed końcem duszenia całość solimy do smaku.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości czyli około 15-20 minut (lub według przepisu na opakowaniu).
Ugotowaną kaszę odcedzamy, wykładamy na ogrzane talerze, polewamy gulaszem.
Podajemy z kleksem gęstej śmietany, posypane pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyglada bardzo apetycznie! Mniam! =)
OdpowiedzUsuń