Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną.
Czyli niebo w gębie :)
Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie.
Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :)
Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki.
Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana.
Potrzebujemy:
1 kaczka ok 2 kg
300-400 g świeżych grzybów
200 g kaszy gryczanej
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1 cebula
Wykonanie:
Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc.
Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz.
Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki.
Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piersią do góry. Ostrym nożem nacinamy pierś w paski na głębokość około 2-3 mm.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu, czyli około 20 minut od wrzucenia do gotującej się wody. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
Tłuszcz z kaczki wrzucamy do rondelka i na małym ogniu wytapiamy.
Grzyby myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz z kaczki. Do tego dodajemy drobno posiekaną cebulę i całość smażymy na średnim ogniu 10 minut. Dolewamy odrobinę wody (3-4 łyżki) a następnie wrzucamy ugotowaną kaszę i całość przesmażamy.
Tak przygotowany farsz wkładamy do naszej kaczki, zapinamy wykałaczką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do brytfanny wlewamy na dno szklankę wody.
Pieczemy około 2 1/2 godziny w temperaturze początkowej 250 stopni przez 10 minut, 200 stopni przez kolejne 10 minut a następnie zmniejszamy do 180 stopni i w tej temperaturze pieczemy do miękkości. Co 10-15 minut warto polewać całą kaczkę powstałym sosem, wtedy będzie krucha i soczysta.
Przez ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg, aby skórka się przypiekła.
Po upieczeniu kaczkę otwieramy i podajemy mięso z zapieczonym farszem grzybowym z kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz