Przejdź do głównej zawartości

Tarta z rabarbarem i bezą



 W związku z dużą plennością rabarbaru, u mnie w ogródku wyrasta kilka kęp. Od kilku dni prawie codziennie piekę tę tartę. Jest obłędna w smaku ;)

Rabarbar jest dość kwaśny, ale ma super owocowy aromat. Dobrze podpieczony wydobywa swoją słodycz, ale trzeba go zawsze podać w towarzystwie innej słodyczy, która przełamie smak.

Moja wersja, to tarta z budyniem i bezą ;) A że miałam sporo niepotrzebnych białek, to i beza u mnie jest dość pokaźnych rozmiarów ;)


Potrzebujemy:

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
150 g masła lub margaryny palmowej
2 łyżki gęstej śmietany

Budyń waniliowy/śmietankowy
1/2 l mleka
2-3 łyżki cukru

Rabarbar

3-4 białka
3-4 łyżki cukru


Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy dość szybko kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
Rabarbar myjemy, obieramy z włókien i kroimy na kawałki po ok. 2 cm.

Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z 2-3 łyżkami cukru. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy gotowy budyń, lub: 1 łyżeczkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy aż zgęstnieje około 3 minut stale mieszając.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wyklejamy ciastem przygotowaną formę do tarty, nakłuwamy widelcem ciasto w formie, wykładamy na nie warstwę rabarbaru i podpiekamy całość około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Podpieczoną tartę wyjmujemy i lekko studzimy. Zalewamy rabarbar budyniem i całość jeszcze raz zapiekamy około 20-30 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do błyszczenia. Na upieczoną tartę wykładamy pianę z białek i formujemy fale.

Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem, aż beza się zarumieni.

Upieczoną tartę studzimy kilka godzin, po ostudzeniu możemy włożyć nawet do lodówki. Po kilku godzinach powinna wytworzyć się nawet na bezie rosa :)




Rabarbalove

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...