Z okazji Walentynek warto przygotować ukochanej osobie pyszny obiad, lub kolację.
Warto też użyć do tego kulinarnych afrodyzjaków, w końcu to święto zakochanych ;)
Do afrodyzjaków należą m.in. wino, czekolada, ostrygi, miód, imbir, chili i właśnie krewetki! :)
Nie powinno też do tej potrawy zabraknąć szampana, lub białego wina ;)
Połączenie krewetek z czosnkiem i pietruszką daje nam pyszną mieszankę afrodyzjaków. Można tą potrawę traktować jako danie, lub jako przystawkę.
Potrzebujemy:
300 g krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
Sól
Pieprz
150 ml dobrej oliwy z oliwek
150 g makaronu ( najlepiej szerokie wstążki )
Wykonanie:
Krewetki mogą być wstępnie obgotowane, lub surowe. Ciężej jest dostac w sklepach krewetki świeże i nieobgotowane, wiec możemy użyć obgotowanych lub nawet mrożonych ( trzeba je przed obróbką rozmrozić ).
Krewetki oczyszczamy, obieramy z pancerzy, usuwamy główki i czarne nitki.
Pietruszkę siekamy, czosnek zgniatamy i siekamy drobno.
W misce łączymy oczyszczone krewetki, czosnek, część posiekanej pietruszki, solimy i pieprzymy dość mocno do smaku. Mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut.
W tym czasie najlepiej ugotować makaron. Ugotowany odcedzamy, ale nie przelewamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z całą marynatą. Smażymy na sporym ogniu około 2-3 minut mieszając i przewracając krewetki. Gdy czosnek zacznie się tylko rumienić, należy dodać na patelnię makaron i całość dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Do miseczek wykładamy makaron tak, aby krewetki były na wierzchu. Posypujemy obficie pozostałą pietruszką, możemy jeszcze doprawić świeżym pieprzem.
Podajemy na gorąco.
Jedyny przepis na krewetki - z makaronem wlasnie!
OdpowiedzUsuń:)