Przejdź do głównej zawartości

Lekki kebab z kurczaka z ryżem curry



Dobre, lekkie, szybkie i łatwe do wykonania danie.
Jego przygotowanie zajmie nam najwyżej 30 - 40 minut.
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że nadaje się na wersję pudełkową do pracy i zawsze smakuje równie dobrze ;)


Potrzebujemy:

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros, kebab (lub własna mieszanka przypraw: słodka mielona papryka, mielona lub młotkowana gorczyca i kolendra, majeranek, jałowiec, pieprz, chilli, ziele angielskie, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól;)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki ryżu basmanti
2 łyżki curry
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
mieszanka sałat: lodowa, rzymska, rukola, roszponka, kapusta pekińska
2 pomidory
1/2 ogórka
pęczek koperku
1 jogurt grecki
3 ząbki czosnku
pieprz i sól




Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Pokrojonego kurczaka zasypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą z oliwek. Marynujemy 10 min.

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w ilości 1:1,5, następnie zagotowujemy. Do zagotowanego ryżu wsypujemy 1 łyżkę soli, 2 łyżki curry i 1/2 łyżeczki kurkumy i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy ok 10-15 min do miękkości.

Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski. Umytego pomidora i ogórka kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty.

Pęczek koperku siekamy drobno. 2/3 koperku wrzucamy do sałaty.

1/3 koperku, przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki mieszamy - solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie gdy sos jogurtowy nam się "przegryza" a ryż gotuje, mamy czas na przygotowanie kurczaka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.
Smażymy na mocnym ogniu przez 10 minut aż do zezłocenia.

Ugotowany ryż mieszamy i odparowujemy. Kurczaka odsączamy. Sałatę mieszamy.

Na talerz wykładamy ryż, następnie sałatę, na górze układamy kurczaka i polewamy sosem.

Danie można wymieszać i podawać w wersji pudełkowej do pracy :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...