Dobre, lekkie, szybkie i łatwe do wykonania danie.
Jego przygotowanie zajmie nam najwyżej 30 - 40 minut.
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że nadaje się na wersję pudełkową do pracy i zawsze smakuje równie dobrze ;)
Potrzebujemy:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros, kebab (lub własna mieszanka przypraw: słodka mielona papryka, mielona lub młotkowana gorczyca i kolendra, majeranek, jałowiec, pieprz, chilli, ziele angielskie, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól;)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki ryżu basmanti
2 łyżki curry
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
mieszanka sałat: lodowa, rzymska, rukola, roszponka, kapusta pekińska
2 pomidory
1/2 ogórka
pęczek koperku
1 jogurt grecki
3 ząbki czosnku
pieprz i sól
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Pokrojonego kurczaka zasypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą z oliwek. Marynujemy 10 min.
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w ilości 1:1,5, następnie zagotowujemy. Do zagotowanego ryżu wsypujemy 1 łyżkę soli, 2 łyżki curry i 1/2 łyżeczki kurkumy i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy ok 10-15 min do miękkości.
Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski. Umytego pomidora i ogórka kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty.
Pęczek koperku siekamy drobno. 2/3 koperku wrzucamy do sałaty.
1/3 koperku, przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki mieszamy - solimy i pieprzymy do smaku.
W czasie gdy sos jogurtowy nam się "przegryza" a ryż gotuje, mamy czas na przygotowanie kurczaka.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.
Smażymy na mocnym ogniu przez 10 minut aż do zezłocenia.
Ugotowany ryż mieszamy i odparowujemy. Kurczaka odsączamy. Sałatę mieszamy.
Na talerz wykładamy ryż, następnie sałatę, na górze układamy kurczaka i polewamy sosem.
Danie można wymieszać i podawać w wersji pudełkowej do pracy :)
Komentarze
Prześlij komentarz