... czyli ciasto francuskie z dodatkami :)
Już niedługo na blogu przepis na domowe ciasto francuskie ;)
Dopóki jednak nie podałam, to wykorzystajcie kupne ciasto francuskie.
Dodatki takie, jak każdy lubi i oczywiście sosy.
Potrzebujemy:
100-200 g ciasta francuskiego w płatach
sos pomidorowy (keczup+bazylia suszona+czosnek suszony)
pomidorki koktajlowe
suszona kiełbasa, salami, chorizo
pieczarki
100 g sera mozzarella startego na tarce
papryczka pepperoni
suszone przyprawy do posypania: bazylia, oregano lub zioła dalmatyńskie
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować, lub wyjąc z opakowania. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia a na niego wyłożyć ciasto francuskie. Po nakłuwać w kilku miejscach widelcem, żeby zbytnio nie rosło.
Sos pomidorowy wymieszać i równomiernie rozsmarować na cieście. Posypać połową startego sera. Ułożyć pokrojone pieczarki, plasterki kiełbaski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i ułożyć na pizzy. Papryczkę pepperoni pokroić na cieniutkie plasterki i posypać nią pizzę. Na koniec posypujemy przyprawami i resztą sera mozzarella.
Zapiekamy w piekarniku przez około 15-20 minut w 200 stopniach.
Podajemy z ulubionymi sosami: czosnkowym, pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz