Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....
Dlatego na talerzach musi być inaczej!
Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.
Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne ;)
Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!
Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.
Potrzebujemy:
1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek
mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek koperku
kilka gałązek szczypiorku
2 rzodkiewki
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
odrobina cukru
sól
placki tortilla
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę razem z kurczakiem i odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso z kurczaka i przesmażamy na sporym ogniu ze wszystkich stron aż kurczak stanie się rumiany.
Sałaty kroimy, lub rwiemy na kawałki. Pomidora, rzodkiewkę, ogórka oraz cebulę kroimy w półplasterki, szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy, kropimy oliwą.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość solimy do smaku.
Musztardy oraz majonez łączymy ze sobą, dodajemy cukier i solimy do smaku.
Suchą patelnię rozgrzewamy i podgrzewamy na niej placki tortilli aby zmiękły.
Na talerzu układamy ciepły placek tortilli, następnie rozkładamy kilka łyżek sałatki, układamy kilka kawałków kurczaka, polewamy sosami a następnie zawijamy (najpierw odrobinę od dołu a następnie boki do siebie).
Nasza tortilla jest już gotowa, ale jeśli chcemy możemy ją zapiec na grillu po kilka minut z każdej strony, lub na suchej patelni po 1 minucie na każdej stronie.
Błyskawiczny, pyszny obiad :) A i nawet zdrowy!
OdpowiedzUsuńDziś robiłem to na obiad - dzieci zachwycone, żona także więc co tu więcej mówić.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, a fotki takie, że monitor by się ośliniło :D (żeby nie było, że tylko krytykuję bo majonez mi się wizualnie nie spodobał ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bubu
Co tu dużo mówić,wyszło pysznie;)ja jeszcze dodałam awokado.polecam takie jedzonko
OdpowiedzUsuńKarolina
Na ile osób wystarczy taka porcja ?
OdpowiedzUsuńŚrednio 1 pierś na 3-4 osoby, zależy od wielkości piersi a także apetytu :) Równie dobrze można dać wiecej mięsa do tortilli lub wiecej warzyw i sosu. Co kto lubi ;)
OdpowiedzUsuń