Pyszny, prosty, słodki i co najważniejsze: błyskawiczny!
Wystarczy zmieszać składniki, co zajmie nam 5 minut i wstawić do piekarnika ;)
A przy okazji możemy wykorzystać w nim zalegające w lodówce białka ;)
Potrzebujemy:
1 kg sera tłustego mielonego (np z wiaderka Piątnica, Dr.Oetker, Piątnica)
2 jajka
4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
możemy opcjonalnie wykorzystać cukier waniliowy w proporcjach 1/3 szklanki cukru waniliowego, 2/3 szklanki cukru zwykłego.
cukier brązowy do posypania
Wykonanie:
Ser wkładamy do misy miksera i ubijamy go na wysokich obrotach z cukrem i cukrem waniliowym, lub z ekstraktem. Ubijamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W tym momencie dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając. Dodajemy białka i miksujemy bardzo dokładnie.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (dno). Wymieszany sernik wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z 1 litrem wrzątku.
Sernik pieczemy z płaszczem wodnym przez około 1 godzinę bez zaglądania do piekarnika ;)
Po godzinie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez kolejną godzinę. Po tym czasie dopiero otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy.
Ostudzone ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Bezpośrednio przed podaniem kroimy w trójkąty, wyjmujemy na talerzyki, posypujemy cukrem brązowym i karmelizujemy cukier na wierzchu palnikiem.
Wygląda cudownie, ale nie jest on taki błyskawiczn jak czytam...
OdpowiedzUsuńFajny, prosty, ale wcale nie błyskawiczny ;)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńprosty i szybki serniczek - cudny !!
OdpowiedzUsuń