... czyli jak wykorzystać ugotowane jajka :)
Po świętach zostaje nam dużo jajek, czasem nawet ugotowanych do barszczu, czy żurku.
Jest sposób na inne ich wykorzystanie.
Kotleciki z jajek to szybka przekąska, lub danie główne do ziemniaków, lub frytek.
W sezonie letnim możemy do kotlecików dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię.
Potrzebujemy:
10 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
1 cebulka
2 jajka surowe
2 łyżki startego na dużych oczkach tarki sera żółtego
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
kilka łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Jajka jak kto woli możemy zmielić maszynką do mięsa, lub pokroić w kosteczkę. Kotleciki ze zmielonych jajek łatwiej się formują i nie rozpadają, ale nie mają zbyt ładnego koloru ;)
Do pokrojonych, lub zmielonych jajek dodajemy posiekany szczypiorek, ser żółty, drobno posiekaną cebulę oraz 2 surowe jajka i całość dokładnie wyrabiamy, Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy do niej odrobinę bułki tartej. Całość solimy i pieprzymy do smaku.
Z masy jajecznej formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Uwaga! Białko bardzo pryska przy smażeniu!
Podajemy np. z ziemniaczkami i surówką.
Ale apetyczne kotleciki. Świetny pomysł na wegetariański dodatek do kasz, ryżu lub i własnie ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńTe fryteczki wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Po prostu mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuń