... czyli kolejne modne ciasto. Przepis modyfikowany, sprawdzany, testowany kilkukrotnie aż do uzyskania najlepszego smaku ;)
Ciasto dla zwolenników mleka w proszku wyjadanego wprost z torebki :p
Mleczna kanapka kupowana w sklepie jest pyszna, lecz niestety naszpikowana chemicznymi spulchniaczami i dodatkami. Domowa jest równie pyszna, ale wiemy co jemy.
Potrzebujemy:
5 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3-4 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
300 g masła (roślinnego, lub innego miękkiego)
2-3 łyżki cukru waniliowego domowego
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek.
W misie miksera białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie całość ubijając. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy przesiane mąki i całość delikatnie mieszamy 'w ósemkę' drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Ostudzone odwracamy i kroimy wzdłuż na pół.
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier waniliowy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko. Wsypujemy powoli całe mleko w proszku aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Przekrojone ciasto układamy na paterze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy do wyrównania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną. Lekko przestudzamy, następnie rozsmarowujemy na cieście. Całość schładzamy przynajmniej 2 godziny.
Przed podaniem wyjmujemy ciasto na co najmniej pół godziny, aby krem nie był zbyt twardy.
taka mleczka kanapka w swoim wyglądzie przypomina mi nic innego jak ciasto WZ :)
OdpowiedzUsuńMleczna kanapka ... to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPiękne te ciacho :)
OdpowiedzUsuńMleczna kanapka! Mój ulubiony sklepowy zapychacz^^
OdpowiedzUsuńZrobię, kiedy tylko zdobędę mleko w proszku ;)