Skoro dziś Dzień Czekolady, to oczywiście trzeba coś czekoladowego upichcić ;)
Przygotowałam dziś pyszny, mocno czekoladowy, miękki i rozpływający się w ustach pudding czekoladowy.
Ostatnio zakupiłam cały 1 kilogramowy blok przepysznej, czeskiej chałwy z miodem i chciałam ją użyć do jakiegoś dzisiejszego, pysznego przepisu, ale skoro czekolada, to czekolada :)
Potrzebujemy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g dobrego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki bailey'sa
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem oraz kakao. Po roztopieniu studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy likier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy.
Masę jajeczną łączymy z przestudzoną czekoladą. Możemy jej nie łączyć idealnie, wtedy pudding będzie miał ciekawy wzór.
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do przygotowanych foremek wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez niecałe 20 minut.
Podajemy gorące posypane cukrem pudrem, z konfiturą, lub bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz