... lub Tortilla na kaca :p
Zawarte w niej jest wszystko to co najbardziej nam potrzebne na "dzień po" imprezie.
Wypłukane z organizmu składniki mineralne trzeba uzupełnić jak najszybciej, aby organizm szybciej mógł spalić niepotrzebne kalorie i aby mózg zaczął funkcjonować normalnie :)
Być może przygotowanie jej jest czasochłonne, ale czasem trzeba czymś zająć ręce i głowę z rana ;)
Poza tym smak wszystko nam rekompensuje :)
Po pierwsze warzywa,
po drugie jajka,
po trzecie mięso,
po czwarte sos.
Słowem : tortilla.
Potrzebujemy:
1 placek tortilla
2 jajka
2 łyżki mleka
4 hamburgery wieprzowo-wołowe (najlepiej domowej roboty)
3 pieczarki
4 liście sałaty włoskiej rosso i bianco
1/2 ogórka
1 pomidor
1 mała cebulka
2 plasterki sera żółtego
2 łyżki kiełków rzodkiewki lub brokuła
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
Wykonanie:
Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron aby zmiękły i odrobinę się zezłociły.
Na patelni grillowej obsmażamy hamburgery oraz pieczarki w grubych plasterkach z obu stron na złotobrązowo.
Ogórka i pomidora kroimy w półplasterki, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w talarki.
Z jajek i 2 łyżek mleka robimy omlet. Jajka rozbijamy z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu. Wylewamy na delikatnie posmarowaną olejem teflonową patelnię i smażymy aż omlet się zetnie.
Z musztardy, oliwy z oliwek oraz majonezu robimy sos.
Teraz składamy nasze tortille :)
Na talerzu układamy podgrzany placek tortilli. Na nim układamy sałatę, cebulę, pomidora oraz ogórka, posypujemy kiełkami. Grillowane hamburgery kroimy na paski i układamy na warzywach, przykrywamy grillowanymi pieczarkami i serem żółtym. Obok kładziemy zwinięty omlet. Polewamy sosem musztardowym i zawijamy.
Na 5 minut wkładamy do zamykanego, dwustronnego grilla, lub podgrzewamy na patelni grillowej. Możemy również nie podgrzewać i zjeść od razu ;)
Komentarze
Prześlij komentarz