Przejdź do głównej zawartości

Dzień Ojca - Ucierane z truskawkami



To był pracowity okres, w którym nie było chwili na prowadzenie bloga: nowa praca, nowe obowiązki, nowe . Minęło już troszkę czasu od ostatniego wpisu, ale mam nadzieję, że nadrobię zaległości. Bo na gotowanie, zawsze był czas ;|)

Dziś zaczniemy od prostego, ucieranego ciasta, idealnego na prezent. Idealnego na dzisiejsze święto, Dzień Ojca.

Wszystkim Tatusiom życzę dziś radości z każdego dnia, spełnienia wszelkich, nawet najdrobniejszych marzeń, oraz tego, aby ich dzieci przynosiły im dumę każdego dnia.


Potrzebujemy:

Ciasto:
3 duże jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
200 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki


Wykonanie

W dużej misce ucieramy jajka z cukrem przez chwilkę. Dodajemy olej i wodę mineralną i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Nie ubijamy - wystarczy że wszystko dokładnie wymieszamy nawet widelcem.
Stopniowo dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

Przygotowaną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw suchego patyczka.

Gdy ciasto nam się upiecze wyjmujemy je z foremki i studzimy.

Gdy ciasto przestygnie możemy zabrać się za bitą śmietankę.
Do dużej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec powoli dosypujemy cukier puder.

Truskawki myjemy i kroimy na połówki, lub na ćwiartki.

Na ostudzone ciasto rozkładamy bitą śmietanę i dekorujemy całość sporą ilością truskawek.
Teraz wystarczy tylko udekorować listkiem mięty i gotowe.



Wpis bierze udział w akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...