Zaczynamy od przepysznych jagodzianek, z mięciutkiego drożdżowego ciasta i polane lukrem :)
Potrzebujemy:
Ciasto drożdżowe:
20 g drożdży świeżych (lub 10 g suszonych)
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
200 g jagód
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Z 2 łyżek mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn mieszając wszystko dokładnie. Odstawiamy na 10-15 minut.
Obie mąki przesiewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek. Mleko łączymy z cukrem, solą, jajkami oraz masłem i wlewamy do dołeczka w mące. Dodajemy również nasz rozczyn.
Całość delikatnie wyrabiamy aż nie będzie żadnych grudek (można łyżką gdyż ciasto będzie raczej klejące) i odstawiamy na pierwsze wyrastanie na około 1 godzinę.
Po pierwszym wyrastaniu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, możemy podsypać odrobinę mąki, ale każda dodatkowa ilość mąki sprawi że bułeczki będą mniej puszyste i miękkie. Lepiej w tej sytuacji ręce co jakiś czas maczać w oleju i w ten sposób wyrabiać.
Gdy ciasto drugi raz wyrobimy musimy je rozwałkować na duży placek o grubości około 1-2 cm, nie podsypując mąką a smarując odrobinę olejem.
Rozwałkowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na wyrastanie na kolejną godzinkę.
W tym czasie przygotujemy farsz: jagody w całości wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką i dokładnie mieszamy, nie zgniatając jagód.
Po tym czasie ciasto kroimy w kwadraty, każdy z nich lekko rozpłaszczamy. Na każdym kwadracie układamy kopiastą łyżkę jagód a następnie zawijamy ciasto w saszetkę, następnie formując w podłużne bułeczki.
Tak przygotowane bułeczki układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, dajemy im pół godzinki na ostatnie wyrastanie, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15-200 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Możemy udekorować lukrem.
muszę zrobić, apetyczne :)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszne.. ten lukier;P
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)