Pyszna, aromatyczna pasta idealna na kanapki.
Wykonanie zajmuje odrobinę czasu ale naprawdę warto.
Do przygotowania pasty potrzebna nam będzie dobra, wędzona rybka.
Można ją zrobić z wędzonej makreli, czyli z rybki którą każdy zna, lubi i łatwo ją dostać, jednak polecałabym rybkę bardziej tłustą.
Ja robiłam tą pastę z belony, dobry będzie wędzony pikling, a nawet łosoś, wędzony na gorąco.
Żeby pasta miała kremową konsystencję warto dodać ugotowane żółtko jaja - doda smaku i sprawi że pasta będzie aksamitna.
Pasta pasuje zarówno do pieczywa, bułek czy sucharków, jak i jako farsz do jajek czy naleśników.
Potrzebujemy:
100-150 g wędzonej ryby
3 ugotowane żółtka jaj
2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
1 dymka
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki czarnego pieprzu
sól
pieczywo (np. sucharki)
Wykonanie:
Rybę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pietruszkę bardzo drobno siekamy.
Do miski wkładamy rozdrobnioną rybę, dodajemy 3 ugotowane żółtka jaj, startą cebulę oraz pietruszkę i wszystko razem rozgniatamy, np. widelcem. Gdy całość rozgnieciemy, dodajemy majonez, pieprz i doprawiamy do smaku solą.
Tak przygotowaną pastę podajemy np. na minisucharkach i dekorujemy pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz