Prosty i smaczny, sycący, lekko pikantny krem z dyni.
Zrobiłam go już jakiś czas temu, ale nie miałam jakoś wcześniej weny, żeby go zamieścić ;)
Taką zupę możemy zrobić z dyni świeżej, ale również z mrożonej w kostkach.
Idealna na chłodne dni, przyjemnie rozgrzewa i syci.
Potrzebujemy:
1 kg dyni
1 marchew
2 ziemniaki
1 mała cebulka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 l mocnego bulionu warzywnego (lub z kostki)
100 ml białego, wytrawnego wina
gęsta kwaśna śmietana
3 grube kromki pełnoziarnistego pieczywa
2 łyżki masłą
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
Wykonanie:
Dynię obieramy i wydrążamy. Oczyszczoną kroimy w kostkę 1x1cm i wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulkę ścieramy na drobnej tarce. Dorzucamy cebulkę, marchewkę i ziemniaki do dyni i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy całość na jednolity krem.
Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową, dolewamy białego wina i jeszcze raz zagotowujemy mieszając, aby nam się nie przypaliło.
Gdy krem będzie gotowy, zabieramy się za grzanki.
Chleb kroimy w kostkę ok 1x1 cm.
Na patelni grillowej rozgrzewamy masło aż do dokładnego rozpuszczenia. Wsypujemy szczyptę soli oraz czosnek i tymianek i od razu wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i mieszamy aby dokładnie rozprowadzić masło na grzankach. Cały czas mieszając opiekamy na patelni do lekkiego zbrązowienia.
Krem podajemy z dużym kleksem gęstej, kwaśnej śmietany posypany grzankami ziołowo-czosnkowymi.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńZwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie
,Magdalena