Domowe, pyszne miodowo-karmelowe sezamki z sezamu czarnego i białego.
Idealne na mini smakołyki na stół sylwestrowy ;)
Przygotowanie jest proste i szybkie.
jako foremek możemy użyć tradycyjnych sylikonowych, lub plastikowych foremek do lodu lub do trufli.
Potrzebujemy:
2 łyżki dobrego masła
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki miodu
4 łyżki czarnego sezamu
4 łyżki białego sezamu
opcjonalnie ulubiony aromat, lub sok z cytryny
Wykonanie:
Na suchej patelni prażymy przez chwilkę ziarna sezamu, następnie odkładamy do ostygnięcia.
Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy go, czyli rozpuszczamy na małym ogniu bez mieszania. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz miód i wszystko szybko i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników w jednolitą, gęstą masę. Jeśli chcemy możemy dodać dla złamania smaku odrobinę soku z cytryny, lub dodać ulubiony aromat. W tym momencie dosypujemy sezam i wszystko dobrze mieszamy. Następnie jeszcze ciepłe umieszczamy w foremkach, wyrównujemy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia.
Bardzo lubię sezamki, ale domowej wersji jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuń