Śliczne, idealne na jeden kęs.
Można nimi ozdobić świąteczny stół :)
Maleńkie słodkie cudeńka, ze śmietanki i kokosa, oblane trzeba rodzajami czekolady, lub lukrem.
Ozdoby zależą od inwencji twórczej i dostępnych materiałów :)
Wykonanie ich jest bardzo proste.
Gdy pieczemy nasze pierniczki, możemy wykroić kilkanaście kółeczek o wielkości np. kieliszka.
Upieczone ciastka posłużą nam za spody naszych choineczek.
Możemy wykorzystać również kupne, gotowe małe, okrągłe pierniczki.
Potrzebujemy:
200 g wiórków kokosowych
100 g masła
200 g śmietanki kremówki
50 g cukru pudru
20 małych okrągłych ciasteczek, pierniczków
po kilka kostek czekolady:
- deserowej gorzkiej
- mlecznej
- białej
3 woreczki foliowe spożywcze
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem, a następnie miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i szybko miksujemy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. możemy ją dowolnie formować rękami.
Na każde ciasteczko nakładamy około 1 łyżeczki masy kokosowej i formujemy stożek z czubeczkiem. W ten sposób otrzymujemy mini choineczki. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Po tym czasie układamy choineczki na talerzu i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Do jednego woreczka wkładamy połamaną na tafelki gorzką czekoladę, a następnie zawiązujemy go na supełek. Taki woreczek wkładamy do kuchenki mikrofalowej i sprawdzając co chwilę rozpuszczamy na najwyższej mocy ( około 1 minuty). Wyjmujemy woreczek i palcami rozgniatamy czekoladę w woreczku aby była całkowicie rozpuszczona i nie miała grudek.
Nożyczkami ucinamy rożek woreczka ( bardzo mały! ewentualnie możemy go potem powiększyć) i w ten sposób otrzymujemy wygodną tutkę do dekoracji.
Każdą choineczkę dekorujemy szybkimi ruchami naokoło.
Postępujemy tak samo z czekoladą mleczną, oraz białą ( ja akurat zamiast białej czekolady, użyłam lukru :) )
Po udekorowaniu wszystkimi rodzajami czekolady talerz z choineczkami umieszczamy na jeszcze jedną godzinkę do lodówki aby zastygły.
Komentarze
Prześlij komentarz