Przejdź do głównej zawartości

Piernikowe kostki delikatesowe



Pyszne, mięciutkie i wilgotne pierniczki delikatesowe, przekładane konfiturą mirabelkową i leżakowane tylko jeden dzień.

Idealne dla łakomczuchów którym nie chce się czekać aż tradycyjne pierniczki zmiękną :)

Jedna porcja wystarcza na.... bardzo krótko ;) więc jeśli chcemy przygotować ilość wystarczającą do poczęstowania gości, to warto zrobić co najmniej podwójną porcję :)

Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego redukujemy tą słodycz kwaśnawą konfiturą mirabelkową.


Potrzebujemy:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki octu winnego
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika lub domowej mieszanki
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 słoik gęstej konfitury mirabelkowej


Wykonanie:


W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i ucieramy do białości. Do utartych jaj wlewamy 2 łyżki octu winnego i odkładamy. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.
Roztapiamy w rondelku masło z miodem i utrzymujemy gorące.
Do jajek wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy dolewając jednocześnie cienkim strumieniem gorące masło z miodem.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 30-40 minut do tzw suchego patyczka.

Gdy ciasto się upiecze to wyjmujemy je z piekarnika oraz z formy, pozostawiając go na papierze.
Gdy wystygnie kroimy je na pół w poprzek.
Jeśli pieczemy ciasto w mniejszej formie to możemy je przeciąć wzdłuż, gdyż będzie wyższe.

Po przekrojeniu na pół otrzymujemy 2 blaty ciasta. Jeden blat smarujemy gęstą konfiturą mirabelkową a następnie przykrywamy drugim blatem.



Tak przygotowane ciasto zawijamy szczelnie folią spożywczą ( kilka razy) a następnie odkładamy w chłodne miejsce, obciążamy na całej powierzchni i pozostawiamy na dobę aby się "przegryzło".

Kolejnego dnia ciasto odwijamy, kroimy na kostki, kwadraty a następnie dekorujemy wedle własnego pomysłu - możemy je oblać całkowicie czekoladą mleczną, gorzką, lukrem i obsypać dowolnymi dekoracjami.
Można je również pozostawić bez polewy ale wtedy szybko tracą swoją wilgoć.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...