Pyszne, mięciutkie i wilgotne pierniczki delikatesowe, przekładane konfiturą mirabelkową i leżakowane tylko jeden dzień.
Idealne dla łakomczuchów którym nie chce się czekać aż tradycyjne pierniczki zmiękną :)
Jedna porcja wystarcza na.... bardzo krótko ;) więc jeśli chcemy przygotować ilość wystarczającą do poczęstowania gości, to warto zrobić co najmniej podwójną porcję :)
Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego redukujemy tą słodycz kwaśnawą konfiturą mirabelkową.
Potrzebujemy:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki octu winnego
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika lub domowej mieszanki
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik gęstej konfitury mirabelkowej
Wykonanie:
W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i ucieramy do białości. Do utartych jaj wlewamy 2 łyżki octu winnego i odkładamy. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.
Roztapiamy w rondelku masło z miodem i utrzymujemy gorące.
Do jajek wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy dolewając jednocześnie cienkim strumieniem gorące masło z miodem.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 30-40 minut do tzw suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze to wyjmujemy je z piekarnika oraz z formy, pozostawiając go na papierze.
Gdy wystygnie kroimy je na pół w poprzek.
Jeśli pieczemy ciasto w mniejszej formie to możemy je przeciąć wzdłuż, gdyż będzie wyższe.
Po przekrojeniu na pół otrzymujemy 2 blaty ciasta. Jeden blat smarujemy gęstą konfiturą mirabelkową a następnie przykrywamy drugim blatem.
Tak przygotowane ciasto zawijamy szczelnie folią spożywczą ( kilka razy) a następnie odkładamy w chłodne miejsce, obciążamy na całej powierzchni i pozostawiamy na dobę aby się "przegryzło".
Kolejnego dnia ciasto odwijamy, kroimy na kostki, kwadraty a następnie dekorujemy wedle własnego pomysłu - możemy je oblać całkowicie czekoladą mleczną, gorzką, lukrem i obsypać dowolnymi dekoracjami.
Można je również pozostawić bez polewy ale wtedy szybko tracą swoją wilgoć.
Komentarze
Prześlij komentarz