Przejdź do głównej zawartości

Łosoś grillowany z brokułami w niebieskim sosie




Ostatnio dość często jemy łososia, około 2-3 razy w tygodniu. Bardzo posmakował nam łosoś grillowany na patelni grillowej z odrobiną oliwy i w ziołach które lubimy.
Przez tak częste kupowanie filetów łososia, zdecydowałam, że muszę nauczyć się filetowania ryb. Wcześniej tego nie potrzebowałam - kupowałam gotowe filety, lub przyrządzałam ryby w całości. Pod choinkę od siostry dostałam zestaw do sushi z pęsetą do ości, sama kupiłam sobie dobry nóż do filetowanie i.... to wcale nie takie trudne ;) Warto nauczyć się tej sztuki, ponieważ lepiej przechowuje się ryba w całości i częściej w sklepie kupimy świeżą rybę w całości, niż świeże filety. A sztuka filetowania nie sprawia aż takich trudności komuś, kto przynajmniej kilka razy trzymał nóż w ręku ;)

Przy tym daniu wykorzystuję najczęściej filety ze skórą - moim zdaniem mają lepszy smak, mięso trzyma się i nie rozpada.

Niebieski sos, jest to prosty sos śmietanowy z białym pieprzem, tymiankiem i niebieskim serem pleśniowym.

Całość idealnie do siebie pasuje, smaki się uzupełniają i tworzą pełne danie :)


Potrzebujemy:

200 g łososia filetowanego
szczypta suszonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżka oliwy z oliwek


500 g brokułów
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g śmietany 18%
1 łyżka masła
gałązka tymianku
sól
biały pieprz


Wykonanie:

Na patelni grillowej umieszczamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Łososia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym oraz koperkiem. Układamy łososia na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Grillujemy na średnim ogniu około 8 minut. Przekładamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 5 minut.

Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4-5 minut. Odcedzamy i przelewamy szybko lodowatą wodą.

W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy i powoli roztapiamy mieszając rózgą. Gdy masa stanie się w miarę gładka zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany tymianek. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy.

Na talerzu układamy brokuły, polewamy przygotowanym sosem, obok układamy grillowanego łososia. Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...