Ostatnio dość często jemy łososia, około 2-3 razy w tygodniu. Bardzo posmakował nam łosoś grillowany na patelni grillowej z odrobiną oliwy i w ziołach które lubimy.
Przez tak częste kupowanie filetów łososia, zdecydowałam, że muszę nauczyć się filetowania ryb. Wcześniej tego nie potrzebowałam - kupowałam gotowe filety, lub przyrządzałam ryby w całości. Pod choinkę od siostry dostałam zestaw do sushi z pęsetą do ości, sama kupiłam sobie dobry nóż do filetowanie i.... to wcale nie takie trudne ;) Warto nauczyć się tej sztuki, ponieważ lepiej przechowuje się ryba w całości i częściej w sklepie kupimy świeżą rybę w całości, niż świeże filety. A sztuka filetowania nie sprawia aż takich trudności komuś, kto przynajmniej kilka razy trzymał nóż w ręku ;)
Przy tym daniu wykorzystuję najczęściej filety ze skórą - moim zdaniem mają lepszy smak, mięso trzyma się i nie rozpada.
Niebieski sos, jest to prosty sos śmietanowy z białym pieprzem, tymiankiem i niebieskim serem pleśniowym.
Całość idealnie do siebie pasuje, smaki się uzupełniają i tworzą pełne danie :)
Potrzebujemy:
200 g łososia filetowanego
szczypta suszonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżka oliwy z oliwek
500 g brokułów
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g śmietany 18%
1 łyżka masła
gałązka tymianku
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Na patelni grillowej umieszczamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Łososia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym oraz koperkiem. Układamy łososia na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Grillujemy na średnim ogniu około 8 minut. Przekładamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 5 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4-5 minut. Odcedzamy i przelewamy szybko lodowatą wodą.
W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy i powoli roztapiamy mieszając rózgą. Gdy masa stanie się w miarę gładka zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany tymianek. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy.
Na talerzu układamy brokuły, polewamy przygotowanym sosem, obok układamy grillowanego łososia. Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz