Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kaczki z kaszottem grzybowym



Uwielbiam pierś z kaczki!!! Takim oto zdaniem rozpocznę dzisiejszy przepis :)

Pierś z kaczki jest mięsem drobiowym, jednak jest to mięso czerwone i wystarczy krótka, ale dobrze przeprowadzona obróbka aby wydobyć smak własny mięsa i oczarować podniebienia najwybredniejszych gości :)

Ja moją pierś z kaczki nacieram najpierw solą i pieprzem, a potem dla chrupkości smaruję miodem.

Kaszotto - kasza jęczmienna duszona z wywarem grzybowym, z suszonymi grzybami, na tłuszczu wytopionym z kaczki i z łyżką masła na końcu, która powoduje że kaszotto jest delikatne, wręcz kremowe i przepyszne.


Potrzebujemy:

1 podwójną pierś z kaczki
2 łyżki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu

100 g kaszy jęczmiennej perłowej
wytopiony tłuszcz z kaczki
5-6 kapeluszy suszonych grzybów
1 cebulka
3 ziarna jałowca, 2 listki laurowe, 1 ziarenko ziela angielskiego
1 łyżka dobrego masła


Wykonanie:

Zaczynamy od kaszotto, ponieważ zajmie ono nam więcej czasu. Wywar z grzybów warto przygotować poprzedniego dnia. Na całą noc namaczamy grzyby w zimnej wodzie( około 1 litra). Namoczone kapelusze kroimy w plasterki. Wodę w której się moczyły przecedzamy, aby nie było piasku. Wodę z grzybów oraz grzyby umieszczamy w rondelku, dodajemy jałowiec, listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy aż do wygotowania połowy płynu. Grzybki odsączamy z wywaru i umieszczamy na patelni, podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażamy chwileczkę. Kaszę jęczmienną umieszczamy na sitku i płuczemy kilkukrotnie. Opłukaną kaszę wrzucamy do grzybków i cebulki na patelnię i podprażamy chwilkę wszystko razem. następnie dolewamy wywar z grzybków i całość dusimy aż do czasu kiedy kasza będzie delikatnie al dente.

Teraz przechodzimy do piersi z kaczki - solimy są i pieprzymy, następnie odkładamy na pół godzinki. Po tym czasie kaczkę smarujemy miodem. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórę na piersi w krateczkę tak, aby przeciąć całą skórę z tłuszczem, ale nie uszkodzić mięsa.
Teflonową patelnię (dobrze, gdyby dno miało teksturę np. plastra miodu) ustawiamy na palniku - na zimnej patelni, skórą do dołu układamy pierś i smażymy ją na średnim ogniu aż do chrupkości. W czasie smażenia nie dotykamy mięsa, nie przesuwamy, nie nakłuwamy - mięso musi się dobrze zamknąć i nie stracić soku. Powinna się wytopić większość tłuszczu.
Następnie pierś przekładamy na drugą stronę i również dobrze obsmażamy.

Tłuszcz spod kaczki dolewamy do kaszotto.

Obsmażoną z obu stron pierś umieszczamy w piekarniku ( skórą do góry) i podpiekamy w temp.180 stopni na maksymalnie 10 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć około 5 minut, aby soki w mięsie odpowiednio się rozeszły.

W tym czasie ostatni raz mieszamy nasze kaszotto, dosmaczamy solą i pieprzem, wykańczamy łyżką masła i dobrze mieszamy.

Kaczkę po odpoczynku kroimy po skosie w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Podajemy z kaszotto posypane natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...