Pierś z kaczki jest mięsem drobiowym, jednak jest to mięso czerwone i wystarczy krótka, ale dobrze przeprowadzona obróbka aby wydobyć smak własny mięsa i oczarować podniebienia najwybredniejszych gości :)
Ja moją pierś z kaczki nacieram najpierw solą i pieprzem, a potem dla chrupkości smaruję miodem.
Kaszotto - kasza jęczmienna duszona z wywarem grzybowym, z suszonymi grzybami, na tłuszczu wytopionym z kaczki i z łyżką masła na końcu, która powoduje że kaszotto jest delikatne, wręcz kremowe i przepyszne.
Potrzebujemy:
1 podwójną pierś z kaczki
2 łyżki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
wytopiony tłuszcz z kaczki
5-6 kapeluszy suszonych grzybów
1 cebulka
3 ziarna jałowca, 2 listki laurowe, 1 ziarenko ziela angielskiego
1 łyżka dobrego masła
Wykonanie:
Zaczynamy od kaszotto, ponieważ zajmie ono nam więcej czasu. Wywar z grzybów warto przygotować poprzedniego dnia. Na całą noc namaczamy grzyby w zimnej wodzie( około 1 litra). Namoczone kapelusze kroimy w plasterki. Wodę w której się moczyły przecedzamy, aby nie było piasku. Wodę z grzybów oraz grzyby umieszczamy w rondelku, dodajemy jałowiec, listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy aż do wygotowania połowy płynu. Grzybki odsączamy z wywaru i umieszczamy na patelni, podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażamy chwileczkę. Kaszę jęczmienną umieszczamy na sitku i płuczemy kilkukrotnie. Opłukaną kaszę wrzucamy do grzybków i cebulki na patelnię i podprażamy chwilkę wszystko razem. następnie dolewamy wywar z grzybków i całość dusimy aż do czasu kiedy kasza będzie delikatnie al dente.
Teraz przechodzimy do piersi z kaczki - solimy są i pieprzymy, następnie odkładamy na pół godzinki. Po tym czasie kaczkę smarujemy miodem. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórę na piersi w krateczkę tak, aby przeciąć całą skórę z tłuszczem, ale nie uszkodzić mięsa.
Teflonową patelnię (dobrze, gdyby dno miało teksturę np. plastra miodu) ustawiamy na palniku - na zimnej patelni, skórą do dołu układamy pierś i smażymy ją na średnim ogniu aż do chrupkości. W czasie smażenia nie dotykamy mięsa, nie przesuwamy, nie nakłuwamy - mięso musi się dobrze zamknąć i nie stracić soku. Powinna się wytopić większość tłuszczu.
Następnie pierś przekładamy na drugą stronę i również dobrze obsmażamy.
Tłuszcz spod kaczki dolewamy do kaszotto.
Obsmażoną z obu stron pierś umieszczamy w piekarniku ( skórą do góry) i podpiekamy w temp.180 stopni na maksymalnie 10 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć około 5 minut, aby soki w mięsie odpowiednio się rozeszły.
W tym czasie ostatni raz mieszamy nasze kaszotto, dosmaczamy solą i pieprzem, wykańczamy łyżką masła i dobrze mieszamy.
Kaczkę po odpoczynku kroimy po skosie w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Podajemy z kaszotto posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz