Są różne szkoły przygotowywania szparagów: gotowanie, smażenie, pieczenie.
Ja uważam, że pieczenie jest dla nich najlepsze: pozbywają się wody, nabierają smaku i aromatu, miękną jednocześnie przypiekając się :)
Po raz pierwszy przygotowywałam za to sos holenderski wg, Julii Child i.... jestem zachwycona! :) Jest to sos maślany, ubijany na parze z masła zimnego i masła gorącego. Wymaga trochę pracy, ale jest wart każdej pracy :)
Moje wykonanie to szparagi zapiekane z jajkami, w sosie holenderskim podawane z zapiekanym puree ziemniaczanym ;)
Potrzebujemy:
500 g zielonych szparagów
2-3 łyżki masła, lub oliwy z oliwek
5 jajek
sól
pieprz
3 żółtka
sól
biały pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
230g roztopionego, gorącego masła
Wykonanie:
Szparagi obieramy cienko obieraczką do warzyw, końcówki odcinamy.
W brytfannie układamy szparagi, masło kroimy w drobniejsze kawałki i rozkładamy na szparagach. Solimy.
Brytfannę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni i pieczemy około 5 minut, następnie wyjmujemy, przewracamy szparagi na drugą stronę, wbijamy 5 jajek, solimy, pieprzymy i dopiekamy jeszcze 7 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną delikatnie płynne.
Teraz przygotujemy sos holenderski. Przygotowujemy garnek z wodą i umieszczamy nad nim miskę do ubijania w kąpieli wodnej. Gdy woda w garnku nam się zacznie gotować, do miski nad nią zawieszonej wbijamy 3 żółtka i ubijamy trzepaczką aż trochę zgęstnieją. Żółtka powinny mieć "cytrynowy" kolor. Dodajemy szczyptę soli, białego pieprzu, łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę zimnego masła. Roztrzepujemy.
Gdy sos zacznie gęstnieć i zostawać na trzepaczce, gdy będzie widać podczas ubijania dno, dodajemy 1 łyżkę zimnego masła i zdejmujemy miskę z garnka. Powoli dolewamy gorące masło ciągle mieszając, uzyskując ok. 1/2 szklanki sosu. Gdy masa będzie nabierała gęstości kremu, to dolewamy szybciej masło i całość dobrze mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem.
Upieczone szparagi razem z jajkami wyjmujemy z brytfanny i układamy na ogrzanym półmisku. W miseczkach umieszczamy sos holenderski i podajemy wszystko gorące. Do tego podajemy zapiekane w kokilkach puree ziemniaczane.
Szparagi w sosie holenderskim - to poezja smaku.
OdpowiedzUsuń