Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki z rozmarynem zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe - delikatne, kruche, pyszne mięso.
Wcześniej zamarynowane w ziołach i przyprawach zyskują aromat, którym przejdzie całe mięso.



Wersja marynowania w rozmarynie idealnie pasuje do wszelkich grzybów - kurek, podgrzybków czy prawdziwków. Do mojej wersji tego dania użyłam świeżych boczniaków, które bez problemu kupimy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Teraz w porze grzybowej zachęcam do przygotowywania sosów z sezonowych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, często jeszcze pojawiających się w lasach kurek, czy maślaków.

Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy ok. 1 godziny - czyli standardowy czas na przygotowanie obiadu.

Potrzebujemy:

1 polędwiczka- ok. 0,5 kg
3 gałązki świeżego rozmarynu
10 plasterków cienko krojonego boczku wędzonego
sól
świeżo mielony pieprz
nitka bawełniana
masło klarowane i oliwa do przesmażenia

Sos

250 g grzybów - u mnie 250 g boczniaków
200 ml śmietany 30%-42% ( na śmietanie double cream 42% sos jest fantastycznie kremowy!)
masło klarowane
sól
świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i układamy na desce. Ostrym nożem nacinamy wzdłuż na całej długości. Polędwiczkę nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. W nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz 3 plasterki boczku. Formujemy z powrotem polędwiczkę w wałeczek, owijamy pozostałymi plasterkami boczku naokoło. Całość zawijamy bawełnianą nitką i odkładamy na ok 15 minut do lodówki.

W tym czasie możemy zacząć przygotowywać sos.
Oczyszczone i osuszone boczniaki przesmażamy na rozgrzanym maśle, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Obsmażone na złoto boczniaki zalewamy śmietaną i dusimy ok 10-15 minut na małym ogniu, aby sos nam dobrze zgęstniał.

Zamarynowane polędwiczki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z masłem. Jeśli mamy mniejszą patelnię można wcześniej przekroić polędwiczkę na dwa kawałki i w ten sposób obsmażać.
Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pozostałym na patelni tłuszczykiem i zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 200 stopniach.

Polędwiczki podajemy pokrojone w medaliony, polane sosem z boczniakami oraz np. kopytkami lub kluseczkami śląskimi.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...