Potrzebujemy:
0,5 kg cebuli, pokrojonej w piórka
1,5 litra esencjonalnego rosołu (ewentualnie 2 kostki rosołowe na 1,5 l wody)
2 kopiaste łyżki mąki
2 kopiaste łyżki masła
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cukru
3 gałązki świeżego tymianku
150 ml białego wina
2 ząbki czosnku
100 gramów żółtego sera pokrojonego w długie cieniutkie paseczki
1 płat gotowego ciasta francuskiego
6 kokilek
Wykonanie:
Na odrobinie masła przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, aż nam się odrobinę zarumieni, posypujemy pieprzem i zalewamy winem, odparowujemy przez chwilkę, następnie przelewamy całą zawartość do garnka. Zalewamy rosołem, słodzimy, solimy do smaku jeśli rosół nie był wystarczająco słony. Wciskamy do wywaru 2 ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy do masła na patelni dużą łyżkę wywaru cebulowego, zasypujemy mąką, przesmażamy delikatnie i wlewamy całość do zupy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Zupę gotujemy około 1/2 godziny aby "przeszło" smakami.
Przygotowujemy kokilki, wlewamy do 3/4 wysokości kokilek zupę, posypujemy paseczkami sera, szczyptą posiekanego tymianku. Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy koła o średnicy odrobinę większej od brzegów kokilek. Nakrywamy kokilki ciastem francuskim, zaklejamy brzegi ( bardzo dobrze się trzyma). Tak przygotowaną zupkę zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu. Na końcu na chwilkę możemy zwiększyć temperaturę, aby nam się lepiej ciasto przypiekło.
Teraz wystarczy tylko wyjąć z piekarnika i gorące podawać na stół. Po przebiciu rumianego ciasta ukaże nam się przepyszna, kremowa zupka.
Wygląda inspirująco. :)
OdpowiedzUsuńFrancuska cebulowa jest przepyszna:) do tej pory znałam tylko wersję z grzankami z bagietki! z ciastem musi być znakomita, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, wlasnie zrobilam :)
OdpowiedzUsuńJutro robie na urodziny mam nadzieje ze bedzie pyszna jak dla mnie i dla gości
OdpowiedzUsuńbardzo dobra polecam
OdpowiedzUsuńBARDZO PYSZNA ZUPA !!!
OdpowiedzUsuńOgromnie wszystkim polecam. Zrobiłam i jestem zachwycona! A przepis jest bardzo prosty !!!
Zupa jest syta , a smakuje wyśmienicie ; )
pycha! polecammmm
OdpowiedzUsuńZupka za każdym razem smakuje, jest pyszna, tylko to ciasto nie zawsze wychodzi tak ładnie jak na zdjęciu. Dlaczego? Najczęściej zatapia się w zupie i robi się klucha. za niska temperatura? A może kokilkę posmarować jajkiem? Będę wdzięczna, z góry dziękuję za poradę.
OdpowiedzUsuńMoże za dużo zupki w kokilce? Musi być trochę przestrzeni pomiędzy zupą, a ciastem - nie może się ciasto zamoczyć, ani dotykać do powierzchni zupy. Temperatura ok 180 stopni wystarczy w zupełności :)
OdpowiedzUsuńNareszcie znalazłam prosty przepis na tę wspaniałą zupę! Zastanawiam się tylko akiego wina najlepiej użyć? Słodkiego czy wytrawnego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
To zależy co kto lubi. Wydaje mi się, że najlepiej użyć wina półsłodkiego, lub półwytrawnego. Do zupy i tak dodajemy cukier więc warto samemu sprawdzić różne typy win :)
OdpowiedzUsuń