Najlepsze ciasto drożdżowe:
Żeby nasze ciasto drożdżowe było pyszne i mięciutkie, nie można się spieszyć. Drożdże potrzebują czasu, żeby zacząć pracować i rosnąć. Im lepiej ciasto wyrośnie przed pieczeniem, ty bardziej puszyste będzie po upieczeniu, czy np. usmażeniu jak pączki czy oponki.
Drożdże lubią ciepło, lubią być wyrabiane w drewnianych, ogrzanych miskach, lubią cukier i mleko.
Żeby przygotować dobry rozczyn drożdżowy, najlepiej jest drożdże rozkruszyc, dodac do nich 1-2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie taki rozczyn dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto.
Najlepsze ciasto na pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką potrzebuje dużej ilości żółtek: okolo 5-6 na kg mąki. Bardzo ważny jest też tłuszcz, najlepiej dobre masło.
Najlepsze ciasto na pizze potrzebuje rozczyn z mniejsza ilością cukru, np 1 łyżeczkę, do tego koniecznie sporo soli i dobra oliwa z oliwek. Im więcej oliwy z oliwek, tym bardziej chrupiące ciasto.
Najlepszy chleb na drożdżach potrzebuje ciepłej wody, soli, oraz dobrej mąki. Upieczemy chleb ze zwykłej mąki, ale nie porównywalnie lepszy smak chleba i wartość odżywczą uzyskamy z mąki typowo chlebowej o typach powyżej 750,
Żeby nasze ciasto drożdżowe było pyszne i mięciutkie, nie można się spieszyć. Drożdże potrzebują czasu, żeby zacząć pracować i rosnąć. Im lepiej ciasto wyrośnie przed pieczeniem, ty bardziej puszyste będzie po upieczeniu, czy np. usmażeniu jak pączki czy oponki.
Drożdże lubią ciepło, lubią być wyrabiane w drewnianych, ogrzanych miskach, lubią cukier i mleko.
Żeby przygotować dobry rozczyn drożdżowy, najlepiej jest drożdże rozkruszyc, dodac do nich 1-2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie taki rozczyn dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto.
Najlepsze ciasto na pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką potrzebuje dużej ilości żółtek: okolo 5-6 na kg mąki. Bardzo ważny jest też tłuszcz, najlepiej dobre masło.
Najlepsze ciasto na pizze potrzebuje rozczyn z mniejsza ilością cukru, np 1 łyżeczkę, do tego koniecznie sporo soli i dobra oliwa z oliwek. Im więcej oliwy z oliwek, tym bardziej chrupiące ciasto.
Najlepszy chleb na drożdżach potrzebuje ciepłej wody, soli, oraz dobrej mąki. Upieczemy chleb ze zwykłej mąki, ale nie porównywalnie lepszy smak chleba i wartość odżywczą uzyskamy z mąki typowo chlebowej o typach powyżej 750,
Komentarze
Prześlij komentarz