Słodkoooości! :)
Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;)
Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;)
z kremem budyniowo-kokosowym.
Potrzebujemy:
2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy)
1/2 l mleka
100 g miękkiego masła
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
kilka łyżek cukru pudru
płat ciasta francuskiego
Wykonanie:
Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć.
Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste.
Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy po łyżce masło i cały czas ubijamy. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia.
Na przygotowanym talerzu/paterze układamy jeden płat upieczonego ciasta francuskiego, a na niego wykładamy połowę kremu. Równo go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. Następnie wykładamy resztę kremu, równamy go i posypujemy wiórkami kokosowymi do przystrojenia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
mmm... na pewno pyszne :P
OdpowiedzUsuńMalutkie pyszne ciasteczka. W sam raz do kawki:)
OdpowiedzUsuńMniam.. rafello jest pyszne !! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńzaraz zrobie tę ciasto:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, na cieście francuskim to zawsze szybkie w przygotowaniu, ostatnio kupiłam w lidlu ciasto w wersji light, takie troszkę odchudzone:)
OdpowiedzUsuńa co z płatkami migdałowymi??
OdpowiedzUsuńfaktycznie zapomniałam dopisać :) Płatki migdałowe na wierzch razem z wiórkami do przystrojenia :)
OdpowiedzUsuń