Przejdź do głównej zawartości

Makaron z krewetkami ( z czosnkiem i pietruszką)




Z okazji Walentynek warto przygotować ukochanej osobie pyszny obiad, lub kolację.
Warto też użyć do tego kulinarnych afrodyzjaków, w końcu to święto zakochanych ;)
Do afrodyzjaków należą m.in. wino, czekolada, ostrygi, miód, imbir, chili i właśnie krewetki! :)
Nie powinno też do tej potrawy zabraknąć szampana, lub białego wina ;)

Połączenie krewetek z czosnkiem i pietruszką daje nam pyszną mieszankę afrodyzjaków. Można tą potrawę traktować jako danie, lub jako przystawkę.


Potrzebujemy:

300 g krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
Sól
Pieprz
150 ml dobrej oliwy z oliwek
150 g makaronu ( najlepiej szerokie wstążki )


Wykonanie:

Krewetki mogą być wstępnie obgotowane, lub surowe. Ciężej jest dostac w sklepach krewetki świeże i nieobgotowane, wiec możemy użyć obgotowanych lub nawet mrożonych ( trzeba je przed obróbką rozmrozić ).

Krewetki oczyszczamy, obieramy z pancerzy, usuwamy główki i czarne nitki.

Pietruszkę siekamy, czosnek zgniatamy i siekamy drobno.

W misce łączymy oczyszczone krewetki, czosnek, część posiekanej pietruszki, solimy i pieprzymy dość mocno do smaku. Mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut.

W tym czasie najlepiej ugotować makaron. Ugotowany odcedzamy, ale nie przelewamy.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z całą marynatą. Smażymy na sporym ogniu około 2-3 minut mieszając i przewracając krewetki. Gdy czosnek zacznie się tylko rumienić, należy dodać na patelnię makaron i całość dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Do miseczek wykładamy makaron tak, aby krewetki były na wierzchu. Posypujemy obficie pozostałą pietruszką, możemy jeszcze doprawić świeżym pieprzem.

Podajemy na gorąco.




Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Grzybki marynowane

Wrzesień to pora marynowania, wekowania, kiszenia i wielu innych przetworów na zimę.
Ja zawsze bardzo chętnie zamykam smaki kończącego się lata w pięknych, kolorowych słoiczkach.
Tradycją jest u mnie konserwowanie ogórków, zarówno w occie jak i kwaszonych. Wykonuję przeciery i soki pomidorowe, masę dżemów, konfitur, marynowanych papryczek, dyni, gruszek, śliwek i praktycznie wszystkiego co mi wpadnie do koszyka w przydomowym ogródku i sadzie.
Jedak moją pasją i ogromną radością są.... GRZYBY!
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby - zarówno te tradycyjne borowiki, koźlarze,kurki, podgrzybki, jak i te mniej znane jak opieńki czy nowo poznany w tym roku maślak pstry :)
Ogromną część grzybów suszę na zimę, kolejną część mrożę w gotowych porcjach na sos czy zupę, ale pewną część tych najśliczniejszych, najmniejszych, najbardziej kształtnych zaprawiam w słoiczki z marynatą octową.
Najlepsza marynata to taka która jest intensywna, aromatyczna, zarówno słodka jak i kwaśna.
Najlepsze gr…

Polędwiczki z rozmarynem zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe - delikatne, kruche, pyszne mięso.
Wcześniej zamarynowane w ziołach i przyprawach zyskują aromat, którym przejdzie całe mięso.



Wersja marynowania w rozmarynie idealnie pasuje do wszelkich grzybów - kurek, podgrzybków czy prawdziwków. Do mojej wersji tego dania użyłam świeżych boczniaków, które bez problemu kupimy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Teraz w porze grzybowej zachęcam do przygotowywania sosów z sezonowych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, często jeszcze pojawiających się w lasach kurek, czy maślaków.

Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy ok. 1 godziny - czyli standardowy czas na przygotowanie obiadu.

Potrzebujemy:

1 polędwiczka- ok. 0,5 kg
3 gałązki świeżego rozmarynu
10 plasterków cienko krojonego boczku wędzonego
sól
świeżo mielony pieprz
nitka bawełniana
masło klarowane i oliwa do przesmażenia

Sos

250 g grzybów - u mnie 250 g boczniaków
200 ml śmietany 30%-42% ( na śmietanie double cream 42% sos jest fantastycznie kremowy!)
masło klarowan…