Przejdź do głównej zawartości

Makaron z krewetkami ( z czosnkiem i pietruszką)




Z okazji Walentynek warto przygotować ukochanej osobie pyszny obiad, lub kolację.
Warto też użyć do tego kulinarnych afrodyzjaków, w końcu to święto zakochanych ;)
Do afrodyzjaków należą m.in. wino, czekolada, ostrygi, miód, imbir, chili i właśnie krewetki! :)
Nie powinno też do tej potrawy zabraknąć szampana, lub białego wina ;)

Połączenie krewetek z czosnkiem i pietruszką daje nam pyszną mieszankę afrodyzjaków. Można tą potrawę traktować jako danie, lub jako przystawkę.


Potrzebujemy:

300 g krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
Sól
Pieprz
150 ml dobrej oliwy z oliwek
150 g makaronu ( najlepiej szerokie wstążki )


Wykonanie:

Krewetki mogą być wstępnie obgotowane, lub surowe. Ciężej jest dostac w sklepach krewetki świeże i nieobgotowane, wiec możemy użyć obgotowanych lub nawet mrożonych ( trzeba je przed obróbką rozmrozić ).

Krewetki oczyszczamy, obieramy z pancerzy, usuwamy główki i czarne nitki.

Pietruszkę siekamy, czosnek zgniatamy i siekamy drobno.

W misce łączymy oczyszczone krewetki, czosnek, część posiekanej pietruszki, solimy i pieprzymy dość mocno do smaku. Mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut.

W tym czasie najlepiej ugotować makaron. Ugotowany odcedzamy, ale nie przelewamy.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z całą marynatą. Smażymy na sporym ogniu około 2-3 minut mieszając i przewracając krewetki. Gdy czosnek zacznie się tylko rumienić, należy dodać na patelnię makaron i całość dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Do miseczek wykładamy makaron tak, aby krewetki były na wierzchu. Posypujemy obficie pozostałą pietruszką, możemy jeszcze doprawić świeżym pieprzem.

Podajemy na gorąco.




Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Dorsz pieczony w cebuli

Dorsza najbardziej lubię smażonego w panierce, ale pieczony również jest pyszny. Dzisiejsza wariacja czosnkowo-cebulowa, zapiekana z białym winem i rozmarynem.

Potrzebujemy:

1 dorsz w całości, wypatroszony ( ok. 1 kg )
5-6 ząbków czosnku
3-4 duże cebule
100 ml białego wina
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
100 g masła prawdziwego
2 gałązki rozmarynu


Wykonanie:

Dorsza oczyszczamy (możemy odciąć głowę) i suszymy papierowymi ręcznikami. Skórę na zewnątrz nacinamy w paski. Nacieramy rybę z zewnątrz oraz wewnątrz solą, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, obkładamy ząbkami czosnku oraz pokrojoną w grubsze piórka cebulą. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Masło wkładamy do zamrażalnika, gdy mocno się schłodzi skrobiemy cienkie wiórki i układamy je na rybie.

Tak przygotowanego dorsza wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni ( 1 ruszt niżej niż środek).

Po tym czasie dolewamy wino i zapiekamy razem z winem kolejne 10-15 mi…

Grzybki marynowane

Wrzesień to pora marynowania, wekowania, kiszenia i wielu innych przetworów na zimę.
Ja zawsze bardzo chętnie zamykam smaki kończącego się lata w pięknych, kolorowych słoiczkach.
Tradycją jest u mnie konserwowanie ogórków, zarówno w occie jak i kwaszonych. Wykonuję przeciery i soki pomidorowe, masę dżemów, konfitur, marynowanych papryczek, dyni, gruszek, śliwek i praktycznie wszystkiego co mi wpadnie do koszyka w przydomowym ogródku i sadzie.
Jedak moją pasją i ogromną radością są.... GRZYBY!
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby - zarówno te tradycyjne borowiki, koźlarze,kurki, podgrzybki, jak i te mniej znane jak opieńki czy nowo poznany w tym roku maślak pstry :)
Ogromną część grzybów suszę na zimę, kolejną część mrożę w gotowych porcjach na sos czy zupę, ale pewną część tych najśliczniejszych, najmniejszych, najbardziej kształtnych zaprawiam w słoiczki z marynatą octową.
Najlepsza marynata to taka która jest intensywna, aromatyczna, zarówno słodka jak i kwaśna.
Najlepsze gr…