Szybko, prosto, pysznie! Widziałam chyba podobny przepis na przygotowanie białej kiełbasy u Roberta Makłowicza, więc nie podaję jako swój, tylko jako zainspirowany. Bardzo lubimy białą kiełbaskę ale tradycyjnie gotowana, w żurku czy nawet podsmażana, nie oddaje w pełni swojego smaku. Białe wino i nieśmiertelny u mnie rozmaryn nadają jej fantastycznego aromatu i zupełnie innego, wytrawniejszego smaku.
Potrzebujemy:
1/2 kg białej kiełbasy, najlepiej surowej
1 szklanka białego, wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 gałązka rozmarynu
szczypta pieprzu białego
Wykonanie:
Masło roztapiamy, rozgrzewamy patelnię. Białą kiełbasę układamy na patelni i smażymy na średniej mocy palnika pod przykryciem na rumiano z obu stron. Następnie odkrywamy przykrywkę, zalewamy białym winem ( Uwaga! Bardzo pryska!) posypujemy białym pieprzem i rozmarynem i dusimy kilka minut pod przykryciem. Pod koniec smażenia odkrywamy przykrywkę aby odparował nadmiar płynu i pozostało jedynie kilka łyżek sosu.
Podajemy białą kiełbasę z powstałym sosem z pieczywem oraz posypane delikatnie rozmarynem.
Takie proste, a takie wykwintne. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńL'arte del cibo:)
http://artedelcibo.blogspot.com/