Dziś mało zdrowo, bo frytki domowe smażone na głębokim oleju nie są zbyt dietetyczne :) Ale za to przepysznie. Można jeść palcami, można się nawet wybrudzić, bo wtedy lepiej smakuje :) Moja wersja z nieśmiertelnym u mnie sosem czosnkowym, który zjadamy w domu chyba na kilogramy :)
Potrzebujemy:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 opakowanie przyprawy do skrzydełek Kentucky + sól do smaku
(lub 1 łyżka miodu, 2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki rozmarynu)
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg bardzo dużych ziemniaków (3-4 sztuki)
1 l oleju do smażenia
sól, rozmaryn roztarty w moździerzu
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą i ketchupem. Skrzydełka myjemy, dzielimy na 3 w zgięciach, lotki wyrzucamy. Kurczaka wrzucamy do miski z marynatą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby się zamarynował.
W tym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je na jak najdłuższe frytki. Osuszamy je i zaczynamy smażyć.
W tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy skrzydełka oddzielając od siebie, wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 35 minut.
Frytki każdy smaży tak jak umie, albo tak jak woli. Można rozgrzać olej w dużym garnku do 110 stopni, wrzucić frytki, smażyć koło 7 minut, wyjąć, ostudzić, następnie po ostudzeniu kolejny raz wrzucić na olej, tym razem na 185 stopni i smażyć na złocisto około 5 minut, lub od razu smażyć na średniej mocy palnika aż do złocistości.
Duży durszlak, lub miskę wykładamy całą ręcznikami papierowymi. Usmażone frytki łyżką cedzakową wykładamy na wyłożoną miskę, posypujemy solą i rozmarynem i potrząsamy aż do osuszenia, mieszając z przyprawami.
W tym czasie powinien nam się kurczak upiec. Wykładamy kurczaka na talerz, obok wykładamy frytki oraz ulubiony sos.
Super przepis !
OdpowiedzUsuńKurczak rewelacyjnie smakuje
Pale lizać !