Przejdź do głównej zawartości

Cepeliny, czyli inny pomysł na mielone




Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne pyzy z nadzieniem, przypominające kształtem.... sterowiec!


Lubię kotlety mielone, ale tradycyjnie robione, czy nawet później w sosie są zawsze bardzo do siebie podobne. Potrawa poznana przeze mnie w Augustowie, na drodze, niedaleko kanału,  z żółtego namiotu. Moje są wyjątkowo małe ;)  Tamte, które jadłam pierwszy raz było olbrzymie! :)

Potrzebujemy:

1/2 kg mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1-2 jajka
1 sucha bułka kajzerka
1 pęczek pietruszki
1/2 kg ziemniaków ugotowanych
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól, pieprz czarny
posolona woda do gotowania

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, potem studzimy żeby się nie poparzyć, przeciskamy przez praskę, ugniatamy w misce na równo. Dzielimy w misce na 4, jedną część ziemniaków wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną ( jak na typowe kluski śląskie), całość mieszamy, i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.
Cebulę ścieramy na drobnej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy, bułkę namaczamy w zimnej wodzie. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulką, jajkiem, pieprzem i solą do smaku, pietruszką i odciśniętą z wody bułką. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Nabieramy ciasta ziemniaczanego na rękę i formujemy duży placek na dłoni, na to nakładamy dużą porcję farszu mięsnego, i zaklejamy, formując podłużne pyzy. Całość powtarzamy do wyczerpania składników.



Na wrzącą wodę wrzucamy cepeliny delikatnie łyżką i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

Podajemy najlepiej ze skwareczkami z boczku i ogórkiem kiszonym, lub świeżym ogórkiem małosolnym w sezonie :)


Wpis bierze udział w akcji:
A może dzisiaj mielony?


Komentarze

  1. Jadłam cepeliny raz w zyciu, nie zachwyciły mnie, ale może dodatek mięsa byłby sposobem..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja raz jadłam na Kaszubach i ciasto było świetne ale farsz dziwnie suchy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz slysze o takiej potrawie, a ze ja wszystko probuje, wiec pewnie i zrobie kiedys te cepeliny

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja wersja różni się od oryginału oczywiście :) Dlatego ja proponuje mięso mielone wieprzowo-wołowe zamiast mielonej karkówki i odrobina bułki :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...