Przejdź do głównej zawartości

Ciasto mocno waniliowe z wiórkami cytrynowymi




Lubię ciasta cytrusowe, mocno aromatyczne, pachnące, bardziej babkowe :) Tym razem w odsłonie waniliowo-cytrynowej z konfiturą. Najlepsza byłaby konfitura cytrynowa, bądź lemon curd, jednakże z powodu braku zastąpiłam dziś konfiturą brzoskwiniową. Równie pyszne, ale konieczna jest konfitura lekko kwaskowa, bo samo ciasto jest bardzo słodkie.

Potrzebujemy:

3 jajka
3 opakowania cukru wanilinowego kupnego, lub 6 łyżek cukru waniliowego domowej roboty
6 łyżek cukru
2 łyżki miodu ( ja dałam najsłodszy rzepakowy)
125 g masła roztopionego
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
wiórki cytrynowe z jednej cytryny, starte na grubszych oczkach tarki
1/2 szklanki konfitury cytrynowej, lub lemon curd
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowego, lub kupny zapach waniliowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Cukier waniliowy z cukrem i 3 jajkami ucieramy bardzo długo aż do powstania jasnej puszystej masy. W tym czasie roztapiamy masło, do gorącego wrzucamy wiórki cytrynowe i rozpuszczamy w maśle 2 czubate łyżki miodu.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy je z masą jajeczną. Następnie wlewamy do powstałej masy roztopione, ciepłe masło z wiórkami cytrynowymi i miodem.
Mieszamy wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie.

Tortownice ( małą, najlepiej 22cm) wykładamy papierem do pieczenia (dno) a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Następnie kroimy na pół (długim nożem, lub cienką nitką ) i smarujemy konfiturą, bądź lemon curd. Następnie składamy w całość i odstawiamy na 1 dzień pod przykryciem. Ciasta z miodem potrzebują odrobinę odpocząć przed podaniem. Dekorujemy wiórkami cytrynowymi.


Wpis bierze udział w akcji:
Sezon na cytrusy

Komentarze

  1. MMmmm genialnie musi smakować, jestem fanką takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta przekładane konfiturami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słoiczek dżemu cytrynowego - nadałby się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...