W tym roku wpadłam na pomysł aby wykonać bardzo proste przetwory na zimę, a mianowicie pomidorki w całości zapasteryzowane w solance z przyprawami. Od razu sprawdziłam jak będzie smakowało po obróbce i jestem bardzo zadowolona! Wystarczy zimą wyjąć słoiczek, wylać go w całości na patelnię, podsmażyć aż większość wody odparuje a następnie połączyć z makaronem. Pyyycha!
Potrzebujemy:
3 kg dojrzałych pomidorów
2 litry gorącej wody
3 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki tak jak do przecieru, czyli wycinamy miejsce po szypułce, oraz z drugiej strony nacinamy w krzyżyk, sparzamy i obieramy. W tym wypadku jednak trzeba robić do delikatniej, aby pomidorki się nie rozpadły. Potrzebujemy pomidorków w całości.
Do gorącej wody wrzucamy sól, olej i przyprawy i mieszamy.
Do wyparzonych słoików ( minimum 0,5 l ) wrzucamy pomidorki w miarę ścisło, ale żeby owoce się nie rozpadły, a następnie zalewamy przygotowanym roztworem tak, aby w każdym słoiku były olej i przyprawy. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy na małym ogniu około 20 minut. ( na dno garnka zawsze połóżmy ściereczkę aby słoiki się nie potłukły.
Gotowe słoiczki pozostawiamy do ostygnięcia, oklejamy etykietami a następnie chowamy do spiżarni.
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń