Pomysł powstał dzięki Dorocie z www.mojewypieki.com. Pomysł na stworzenie wachlarzyków z ciasta drożdżowego jest fantastyczny. Bułki są w środku mięciutkie, na wierzchu chrupiące, łatwe do podziału i do jedzenia. Jeśli są pieczone na słodko nadają się do miodu, dżemu bądź serka. Gdy robię te bułeczki to w całym domu pachnie smakowicie czosnkiem i drożdżami. A my uwielbiamy czosnek w każdej postaci.
Potrzebujemy:
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 szklanki mąki ( ja dałam zwykłą pszenną mąkę, ale można również żytnią lub razową, ale będzie cięższa)
6 ząbków czosnku
100 gramów masła
Wykonanie:
Wodę, cukier i rozkruszone drożdże wrzucamy do dużej miski. piekarnik rozgrzewamy do ok. 50 stopni i wyłączamy. Wstawiamy do niego miskę z rozczynem i zostawiamy na kilkanaście minut, żeby się spuszyło.
Do spuszonego rozczynu wsypujemy mąkę, sól, przyprawy i olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto, jeśli trzeba podsypując mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Możemy je przetrzymywać na czas rośnięcia w podgrzanym piekarniku.
W tym czasie masło, pokrojony w kosteczkę czosnek i szczyptę soli mieszamy na jednolitą masę.
Gdy ciasto nam wyrośnie jeszcze raz dobrze je wyrabiamy a następnie zabieramy się za wałkowanie.
Dzielimy ciasto na 3 części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na duży placek. Następnie smarujemy przygotowanym masłem. Nożem do pizzy kroimy placek na długie paski. Następnie paski składamy równo jeden na drugi tworząc przekładaniec ciasto-masło-ciasto itd. Następnie kroimy w poprzek na kilka wachlarzyków.
Na przygotowaną blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy pierwszą porcję wachlarzyków w sporych odległościach. Jeszcze raz odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia a potem wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Możemy również ułożyć wachlarzyki pionowo (w miarę możliwości) w blasze do muffinek i w niej zapiekać.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz