Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana golonka w rozmarynie



Uwielbiam golonkę w każdej postaci - gotowaną, pieczoną, peklowaną, w kapuście i w czym ktoś jeszcze wymyślił ;)  Mało kobieca potrawa ale jakże pyszna! Moja wersja jest ze świeżym rozmarynem prosto z doniczki na oknie. Najpierw gotowana, potem zapiekana. Zapraszam na ucztę smaków!

Potrzebujemy:

Do gotowania:
2 małe golonki bez kości, po jednej na każdą osobę
3-4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 gałązka rozmarynu

Do pieczenia:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku do natarcia
1 gałązka rozmarynu, posiekana

Wykonanie:

Golonki oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą tak, aby zakryła mięso. Wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości. W zależności od wielkości golonek od 1 1/2 do 2 godzin.
Miękkie, ugotowane golonki wyjmujemy z rosołu ( rosół możemy wykorzystać na pyszną galaretkę z ozorków lub nóżek) , osuszamy, nacieramy czosnkiem, posypujemy papryką słodką i posiekanym rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę i zapiekamy aż do uzyskania złotawej skórki, byleby nie za bardzo, bo skórka będzie niejadalna.
Wystarczy zapiekać w najwyższej temperaturze przez około 15 minut.

Podajemy ze świeżym pieczywem, świeżo startym ostrym chrzanem i ustrojone rozmarynem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj