Przejdź do głównej zawartości

Bananowe tiramisu





Przyszła kolej na następną modną potrawę. Tym razem prosto z kuchni włoskiej - Tiramisu - w mojej bananowej wersji. We wszystkich sklepach mamy dostęp do gotowych mieszanek, torebek, kartoników z ciastami w 5 minut, z kremami, zupami, przekąskami. Ja czasem kupuję takie gotowe produkty aby poznać nową potrawę, lub zamawiam w restauracjach, a później metodą prób i błędów odtwarzam jej smak w domowych warunkach ;) Nic tak nie cieszy jak stworzenie samemu w domu tak niepowtarzalnego smaku.

Potrzebujemy:

1 opakowanie 500 g serka mascarpone
4 łyżki drobnego cukru
3 żółtka
1 opakowanie biszkoptów
4 łyżki kakao
2 banany
1 filiżanka zaparzonej, mocnej, gorzkiej kawy
1 kieliszek (50ml) likieru amaretto ( w przypadku braku może być aromatyczna brandy lub whisky)


Wykonanie:

Zaczynamy od zaparzenia kawy, studzimy ją i łączymy z likierem.
Żółtka wrzucamy do misy miksera razem z cukrem i ucieramy na gładką, jednolitą, jasną masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy serek mascarpone i ucieramy na gładko.
Jeśli nie mamy domowych jajek, lub z pewnego źródła i boimy się używać surowych żółtek, możemy jajka z cukrem ubijać w kąpieli wodnej, czyli w miseczce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dopiero po takiej wstępnej obróbce możemy je połączyć z serkiem.
Banany kroimy na kawałki. Biszkopty na kilka sekund zanurzamy w kawie i układamy w miseczkach, pucharkach lub jednej tortownicy. Następnie na biszkopty równomiernie układamy połowę masy serowej. Na serek rozkładamy banany, nakrywamy je drugą warstwą nasączonych biszkoptów, kolejną warstwą sera, bananów i wierzch nakrywamy 3 warstwą nasączonych  biszkoptów. Dekorujemy wierzch kakao.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki i podajemy mocno schłodzony.





Komentarze

  1. że bananowe tiramisu? chyba oszalałam! GENIALNE:D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tym bananem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla ilu osób mniej więcej wystarczy tego deseru? wprawiam imieniny na +-15 osób i zastanawiam się czy powinnam zrobić podwójną czy potrójną porcję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam :) Porcja jest mniej więcej na 5-6 osób więc na pewno z potrójnej ilości składników powinno być idealnie ;) Tylko to nie jest deser, który po nałożeniu z dużej miski będzie się prezentować idealnie. Warto zrobić go w małych pucharkach dla każdej osoby.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...