Przyszła kolej na następną modną potrawę. Tym razem prosto z kuchni włoskiej - Tiramisu - w mojej bananowej wersji. We wszystkich sklepach mamy dostęp do gotowych mieszanek, torebek, kartoników z ciastami w 5 minut, z kremami, zupami, przekąskami. Ja czasem kupuję takie gotowe produkty aby poznać nową potrawę, lub zamawiam w restauracjach, a później metodą prób i błędów odtwarzam jej smak w domowych warunkach ;) Nic tak nie cieszy jak stworzenie samemu w domu tak niepowtarzalnego smaku.
Potrzebujemy:
1 opakowanie 500 g serka mascarpone
4 łyżki drobnego cukru
3 żółtka
1 opakowanie biszkoptów
4 łyżki kakao
2 banany
1 filiżanka zaparzonej, mocnej, gorzkiej kawy
1 kieliszek (50ml) likieru amaretto ( w przypadku braku może być aromatyczna brandy lub whisky)
Wykonanie:
Zaczynamy od zaparzenia kawy, studzimy ją i łączymy z likierem.
Żółtka wrzucamy do misy miksera razem z cukrem i ucieramy na gładką, jednolitą, jasną masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy serek mascarpone i ucieramy na gładko.
Jeśli nie mamy domowych jajek, lub z pewnego źródła i boimy się używać surowych żółtek, możemy jajka z cukrem ubijać w kąpieli wodnej, czyli w miseczce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dopiero po takiej wstępnej obróbce możemy je połączyć z serkiem.
Banany kroimy na kawałki. Biszkopty na kilka sekund zanurzamy w kawie i układamy w miseczkach, pucharkach lub jednej tortownicy. Następnie na biszkopty równomiernie układamy połowę masy serowej. Na serek rozkładamy banany, nakrywamy je drugą warstwą nasączonych biszkoptów, kolejną warstwą sera, bananów i wierzch nakrywamy 3 warstwą nasączonych biszkoptów. Dekorujemy wierzch kakao.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki i podajemy mocno schłodzony.
że bananowe tiramisu? chyba oszalałam! GENIALNE:D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym bananem:)
OdpowiedzUsuńDla ilu osób mniej więcej wystarczy tego deseru? wprawiam imieniny na +-15 osób i zastanawiam się czy powinnam zrobić podwójną czy potrójną porcję
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpowiadam :) Porcja jest mniej więcej na 5-6 osób więc na pewno z potrójnej ilości składników powinno być idealnie ;) Tylko to nie jest deser, który po nałożeniu z dużej miski będzie się prezentować idealnie. Warto zrobić go w małych pucharkach dla każdej osoby.
Usuń