Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo-cytrynowe



Dużo ciast ostatnio, wszystkie z cytrusami. Nie mogę się jeszcze zabrać za pierniki i pierniczki, bo jeszcze mi cytrusy w głowie :) Dziś znów cytryna, a dokładniej polewa czekoladowo-cytrynowa. Ciasto jest bardzo słodko-czekoladowe, więc polewę warto zrobić z gorzkiej czekolady i soku z cytryny bez cukru. Samo ciasto idealnie nadaje się jako baza do tortu, wystarczy przekroić. Rośnie dość wysokie w formie 22 cm.


Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
3 jajka
1 cytryna - sok z niej
3/.4 szklanki cukru drobnego
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:
Skórka z cytryny i sok z niej
1-2 łyżki masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka łyżeczek kakao


Wykonanie:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy aż do uzyskania jasnej, puszystej, jednolitej masy. Zmniejszamy obroty na najmniejsze, dodajemy sok z cytryny, kakao, olej, mleko. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wsypujemy ją delikatnie do ciasta i mieszamy do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (dno) a boki smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez około 60 minut, do suchego patyczka.

W czasie pieczenia możemy przygotować polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 łyżki masła oraz czekoladę połamaną na kawałki. Wsypujemy otartą z cytryny skórkę i po łyżeczce sok z cytryny i delikatnie wszystko mieszamy. Jeśli polewa wydaje się nam zbyt rzadka, możemy zredukować go dodając kakao. Polewę studzimy aby delikatnie zgęstniała.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i pokrywamy przygotowaną polewą. Dekorujemy wedle gustu.

P.S. Moje ciasto jest lekko marmurkowe, ponieważ dodałam kakao granulowane.



Wpis bierze udział w akcji:
Sezon na cytrusy

Komentarze

  1. bardzo ciekawe połączenie :) Jeszcze nie jadłam czekoladowego ciasta z cytryną :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i cytryna? Do tej pory z cytrusami łączyłam tylko białą - i bardzo to połączenie lubię. Z ciemną też muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto samo w sobie jest dość słodkie, dlatego przełamałam smak kwaśną cytryną. I ja lubię to :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj