Jest okazja, więc jest i tort. Delikatny, lekki, prosty, szybki - bo takie właśnie lubię ;) Wiśniowy na bazie galaretki wiśniowej dodanej do ciasta, śmietanowy - bo z bitą śmietaną. Lekki - bo mało słodki. I szybki - bo od momentu wbicia jajek, do pokrojenia na talerzyki minie raptem 3 godziny :)
Potrzebujemy:
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła roztopionego, lub 1/2 szklanki oleju
1 galaretka wiśniowa
1/2 szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
Sok z wiśni (+barwnik opcjonalnie)
Owoce do dekoracji
Masa:
500 ml śmietany kremówki, lub mleko+fix do bitej śmietany
Owoce wiśni
Wykonanie:
W misie ucieramy całe jajka, dodajemy do nich galaretkę i cukier i ucieramy do puszystości. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko miksujemy z masą jajeczną. Wlewamy ciepłe jeszcze, roztopione masło i mieszamy.
Foremkę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia (dno) a boki grubo smarujemy masłem.
Pieczemy ok. 65 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z wiśni o opcjonalnie barwnik czerwony lub fioletowy. Zostawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, oo kilku minutach otwieramy tortownicę aby szybciej wystygło. Jeszcze ciepłe dzielimy na 3 części długim nożem. Każdą część kładziemy osobno, aby szybciej wystygły.
W tym czasie ubijamy bitą śmietanę, tak jak każdy umie - ze śmietany kremówki, lub z mleka i specjalnego fixu do ubijania.
Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterę, układamy na niej owoce wiśni, zakrywamy połową bitej śmietany. Nakrywamy kolejnym płatem ciasta, pokrywamy go bitą śmietaną i nakrywamy ostatnim blatem. Tak przygotowany tort polewamy czekoladą i dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz