Przyszła pora na tradycyjne, domowe jedzenie, czyli zupa z kiszonych ogórków. W tym roku oczywiście w okresie letnim ogóreczków kiszonych, musztardowych, curry itp. narobiłam całe mnóstwo, więc trzeba z dobrodziejstw spiżarni korzystać.
Potrzebujemy:
2 plasterki wędzonki ( np. boczku wędzonego)
4 - 5 średnich ogórków kiszonych
2 ziemniaki
1,5 litra rosołu ( lub woda + kostka rosołowa + łyżka czystego smalcu)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rosół, lub wodę z kostką rosołową i smalcem zagotowujemy, wrzucamy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gotującego się rosołu.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy tylko się zeszklą, a wędzonka odda trochę tłuszczu, wrzucamy do zupy.
Ogórki przecieramy na grubszych oczkach tarki.
Po 15 minutach od wrzucenia ziemniaków, do zupy dodajemy przetarte ogórki kiszone wraz z powstałym sosem i gotujemy około 5 minut. Pieprzymy i solimy do smaku.
Gotową zupę zdejmujemy z ognia i zaprawiamy rozmieszaną śmietaną.
Taką zupę najlepiej podać w ogrzanych miseczkach, posypane świeżym, lub mrożonym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz