Nazw makaronów jest baaaaardzo dużo. Mam ściągawkę na jednej ze stron ze wszystkimi możliwymi kształtami, nazwami, synonimami i opisem, więc teraz już jestem cwana :) Dzisiaj podaję makaron o wdzięcznej nazwie fischioni z sosem grzybowo-warzywnym. Uwielbiam grzyby i wszystkie dania z nimi w roli głównej. A sos grzybowy do makaronu nadaje się doskonale.
Potrzebujemy:
200 g makaronu fischioni, penne, lub fusilloni
4-5 kapeluszy suszonych grzybów, lub 5-6 pieczarek
garść mieszanki warzywnej świeżej, lub mrożonej: marchewka w paski, groszek konserwowy, zielona fasolka, cebulka w piórka, paski selera, lub pietruszki.
150 ml wywaru grzybowego ( z gotowania suszonych grzybów) lub kostka grzybowa
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby namaczamy w 200 ml wody, solimy i gotujemy około 30 minut w tej samej wodzie. Grzyby wyjmujemy z wywaru, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. W Na osolony wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Podsmażamy grzyby i dodajemy do nich wszystkie warzywa. Smażymy do miękkości, podlewamy 150 ml wywaru grzybowego ( lub kostka grzybowa+150 ml wody) i dusimy do odparowania połowy płynu. Dosalamy, pieprzymy do smaku i zaprawiamy śmietanką. Przygotowany sos łączymy ze świeżo ugotowanym, gorącym makaronem i od razu podajemy, najlepiej posypane świeżą pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz