Dziś po turecku. Zachciało nam się dobrej, mięsnej, pikantniejszej kuchni tureckiej. Zaczęło się od wypiekania chlebków, a potem od szukania czegoś co będzie pasowało do nich. Padło na kofty z wołowiny i na sos jogurtowy z czosnkiem.
Potrzebujemy:
Na kofty:
1/2 kg drobno mielonej wołowiny
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
Na chlebki pita:
1/2 kg mąki
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
Na sos jogurtowy:
4 łyżki jogurtu gęstego, greckiego
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania chlebków - drożdże, sól, cukier, kminek i oliwę łączymy z kilkoma łyżkami bardzo ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy mąkę, resztę ciepłej wody i zagniatamy na jednolite miękkie ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk - smarujemy ręce oliwa i dalej zagniatamy. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.
Tak wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby wycisnąć powietrze, formujemy w walec i dzielimy na 4 części. Każdą część formujemy w wyciągnięte trójkąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na około 30 minut. Muszą być puszyste.
Mięso mielone łączymy z jajkiem i przyprawami. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy z mięsem wyrabiając dłonią na jednolitą masę. Do przygotowania koft potrzebujemy płaskie patyki szaszłykowe, lub - tak jak zrobiłam to ja - pałeczki chińskie o kwadratowym kształcie.
Mięso dzielimy na 4 równe części, formujemy w kulkę, przykładamy do środka patyczka i rozciągamy na patyczku formując równomierne walce. Postępujemy tak czterokrotnie.
Gotowe kofty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, przez ostatnie 5 minut włączając termoobieg aby się przyrumieniły.
W tym czasie możemy do piekarnika włożyć również nasze pity. Chlebki możemy włożyć o jeden ruszt niżej w piekarniku i wyjmujemy je po około 20 minutach - muszą być tylko lekko przyrumienione na wierzchu.
Sos przygotowujemy łącząc jogurt z przyprawami i startym na tarce czosnkiem.
Na przygotowanym talerzu układamy chlebki pita, na nich kofty, a sos podajemy w osobnej, małej miseczce.
Komentarze
Prześlij komentarz