Przejdź do głównej zawartości

Kofty z chlebkiem pita i sosem jogurtowym



Dziś po turecku. Zachciało nam się dobrej, mięsnej, pikantniejszej kuchni tureckiej. Zaczęło się od wypiekania chlebków, a potem od szukania czegoś co będzie pasowało do nich. Padło na kofty z wołowiny i na sos jogurtowy z czosnkiem.

Potrzebujemy:

Na kofty:
1/2 kg drobno mielonej wołowiny
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko

Na chlebki pita:
1/2 kg mąki
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

Na sos jogurtowy:
4 łyżki jogurtu gęstego, greckiego
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania chlebków - drożdże, sól, cukier, kminek i oliwę łączymy z kilkoma łyżkami bardzo ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy mąkę, resztę ciepłej wody i zagniatamy na jednolite miękkie ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk - smarujemy ręce oliwa i dalej zagniatamy. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.
Tak wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby wycisnąć powietrze, formujemy w walec i dzielimy na 4 części. Każdą część formujemy w wyciągnięte trójkąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na około 30 minut. Muszą być puszyste.

Mięso mielone łączymy z jajkiem i przyprawami. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy z mięsem wyrabiając dłonią na jednolitą masę. Do przygotowania koft potrzebujemy płaskie patyki szaszłykowe, lub - tak jak zrobiłam to ja - pałeczki chińskie o kwadratowym kształcie.
Mięso dzielimy na 4 równe części, formujemy w kulkę, przykładamy do środka patyczka i rozciągamy na patyczku formując równomierne walce. Postępujemy tak czterokrotnie.

Gotowe kofty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, przez ostatnie 5 minut włączając termoobieg aby się przyrumieniły.

W tym czasie możemy do piekarnika włożyć również nasze pity. Chlebki możemy włożyć o jeden ruszt niżej w piekarniku i wyjmujemy je po około 20 minutach - muszą być tylko lekko przyrumienione na wierzchu.

Sos przygotowujemy łącząc jogurt z przyprawami i startym na tarce czosnkiem.

Na przygotowanym talerzu układamy chlebki pita, na nich kofty, a sos podajemy w osobnej, małej miseczce.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj