Proste i szybkie, bardzo smaczne, pięknie pachnące i bardzo ładne do podania. Idealna przystawka nawet na wykwintne przyjęcia. Ser którego ja dziś użyłam to feta, ale można go zastąpić lazurem lub innym wyrazistym w smaku serem. Szpinak najlepszy jest świeży, ale z braku można go zastąpić mrożonym, ważne jednak aby nie był on rozdrobniony, lub puree - muszą być całe listki.
Szynka - najlepsza będzie długo dojrzewająca, intensywnie słona i pachnąca, szwarcwaldzka, lub szpek.
Potrzebujemy na 4 porcje:
1/2 kg szpinaku w liściach mrożonego, lub pęczek świeżego
100 g sera feta, lazur lub inny wyrazisty w smaku
2 ząbki czosnku
8 plastrów szynki długo dojrzewającej, lub szpeku
4 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki białego pieprzu
kilka gałązek świeżego tymianku
4 kokilki
Wykonanie:
Na łyżce masła smażymy szpinak tak aby cały sok odparował, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokruszony ser, posypujemy pieprzem i przesmażamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Kokilki delikatnie smarujemy oliwą, następnie wkładamy 1 plasterek szynki, na niego wykładamy szpinak, nakrywamy drugim plasterkiem szynki i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 200 stopniach. Następnie wyjmujemy z piekarnika, wbijamy po jednym jajku do każdej kokilki, posypujemy posiekanym tymiankiem i znów zapiekamy około 6 minut, tak aby białko było ścięte a żółtko pozostawało płynne.
Podajemy z bagietką, lub grzankami czosnkowymi.
cudowne i zapewne przepyszne... ser,szpinak ,czosnek.....mniam
OdpowiedzUsuń