Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki waniliowo-pomarańczowe



Jest już troszeczkę późno na pieczenie świątecznych pierniczków, ale jeśli je odpowiednio schowam do szczelnych puszek i wrzucę skórkę od pomarańczy, to na pewno zdążą skruszeć :) Moja wersja pierniczków z ulubionym aromatem waniliowo-pomarańczowym. Przepisów na przyprawę do piernika domowej roboty jest dużo, różnią się jedynie proporcjami. Każdy powinien swoją przyprawę stworzyć według swojego nosa, żeby potem napawać się ulubionymi aromatami.
Podana porcja przyprawy wystarczy na około 1 kg mąki.

Potrzebujemy:

Na przyprawę do piernika: ( na dwie porcje ciastek)
1/2 łyżeczki kardamonu
1 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
4 ziarna ziela angielskiego - zmielone
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 szczypty soli

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masłą
1/2 szklanki cukru waniliowego domowego
1 pomarańcza - sok z niej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki oleju
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:

Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy, dzielimy na pół. Jedną połowę wsypujemy do misy miksera, drugą część chowamy do szczelnego słoiczka. Do misy wsypujemy cukier i mieszamy z przyprawami. Następnie wlewamy 2 łyżki oleju i miękkie masło. Miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy sok pomarańczowy i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie porcjami wsypujemy do ciasta i powoli miksujemy. Gdy całą mąkę wmieszamy - wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy krótko, formujemy w kulę.
Jeśli mamy mikser o niezbyt dużej mocy to wsypujemy jedynie połowę mąki do misy miksera, ucieramy do połączenia składników, a następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i zagniatamy z resztą mąki. Następnie formujemy kulę.
Kulę ciasta owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 4 mm, następnie wykrawamy ulubione wzory. Wykrojone ciastka wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

Upieczone pierniczki zdejmujemy z blachy, studzimy i zamykamy w szczelnych, metalowych, lub szklanych pojemnikach aż do świąt. Jeśli chcemy aby pierniczki szybciej skruszały - do pojemników warto włożyć kawałek skórki z pomarańczy (lub jabłka). Skórka oddaje wilgoć ciastkom. Co jakiś czas warto zaglądać do pojemniczków i wymieniać skórkę na nową.

Pierniczki dekorujemy dopiero bezpośrednio przed świętami.



Wpis bierze udział : 



Komentarze

  1. Dopisuję do Festiwalu Pierniczków. Bardzo dziękuję za udział.
    Twoje pierniki wyglądają wspaniale. Muszą super pachnieć i smakować też:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ps. Miło byłoby gdybyś umieściła jeszcze bannerek do akcji oraz link do mojego zaproszenia (lub sam link)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj