Inny pomysł na schabowe, lub inne mięso w postaci kotletów, bitek itp. Moja wersja to łopatka wieprzowa w formie rozbitych kotlecików w winnym, jałowcowym sosie. Idealne do wszelkiego rodzaju kluseczek, śląskich, pyz itp.
Potrzebujemy:
Do marynowania mięsa:
1/2 kg łopatki wieprzowej w formie kotletów
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki mleka
1 jajko
Na panierkę:
bułka tarta
olej do smażenia, masło
Na sos winno-jałowcowy:
1 kieliszek (200ml) czerwonego wytrawnego wina
1 l rosołu ( lub 1 l wody + kostka rosołowa)
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna jałowca
2 liście laurowe
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mięso oprawiamy i kroimy na szerokie paski, delikatnie solimy i rozbijamy. W miseczce łączymy jajko, ocet, mleko i sól, ubijając trzepaczką. W taką marynatę wkładamy rozbite mięso i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.
W rondelku zagotowujemy rosół (lub wodę z kostką rosołową), dodajemy rozgniecione ziarna jałowca, liść laurowy i roztarty w moździerzu pieprz. Obsmażone kotlety kroimy na podzielne porcje i wrzucamy do gotującego się rosołu. Dolewamy wino i przykrywamy. Gotujemy około 1/2 godziny na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na półmisek.
Sos przecedzamy przez sito, odlewamy do miseczki około 100 ml sosu i łączymy go trzepaczką z mąką. Następnie rozprowadzamy sos razem z rozczynem z mąką i zagotowujemy przez chwilkę aby zgęstniał.
Tak zagęszczonym sosem polewamy mięso na półmisku i dekorujemy. Podajemy gorące do kluseczek lub ziemniaków z wody.
Komentarze
Prześlij komentarz