Zaczynam wymyślać i testować nowe potrawy na stół wigilijny. Dziś pierwszy pomysł na śledzia. Ważne w sosie z cytrynowego pieprzu jest to aby nie był zbyt kwaśny, ma być delikatnie kwaskowy, podobny do winegret. Najlepiej dodać samą skórkę z cytryny, zamiast soku. Poznałam niedawno pieprz cytrynowy który idealnie komponuje się z rybami.
Potrzebujemy:
4 płaty śledzia solonego
2 cebule, średnie
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki soku z cytrynu, lub skórki z cytryny
6-8 listków świeżej bazylii cytrynowej
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Śledzia wkładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do odsolenia na kilka godzin, w zależności jak bardzo słona jest ryba. Gdy śledź jest już tylko delikatnie słony, odcedzamy go i osuszamy.
Bazylie płuczemy i osuszamy, następnie siekamy na drobno. Cebulę kroimy w półplasterki. Oliwę mieszamy z sokiem, lub skórką z cytryny ( ze skórką sos będzie delikatniejszy), z bazylią i pieprzem cytrynowym.
Na talerzu układamy osuszone płaty śledziowe, okładamy go półplasterkami cebuli, następnie polewamy przygotowanym sosem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym.
Podajemy z pieczywem.

Smacznie!
OdpowiedzUsuń