Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami



Kolejna potrawa wigilijna. Można powiedzieć, że są to klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale każdy robi je na swój sposób, więc i ja pokażę swój :) Moja mama kapustę gotuje i miesza z grzybami, ja jeszcze cały farsz razem przesmażam. Tak samo ciasto jest tez po mojemu.

Potrzebujemy:

Na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 duża garść grzybów suszonych ( kapelusze i ogonki)
3 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki masła roślinnego, lub oleju
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 małe cebule

Na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła roślinnego rozpuszczonego (bardzo ciepłego)
kilka łyżek ciepłej wody


Kapustę płuczemy na zmianę w zimnej i ciepłej wodzie kilka razy. Następnie w dużym garnku zalewamy kapustę zimną wodą, lekko solimy a następnie gotujemy około 1 godziny.
Grzyby namaczamy ok 1/2 godziny w zimnej wodzie, następnie wodę wylewamy, zalewamy świeżą wodą, wrzucamy owoce jałowca, pieprz i rozmaryn i gotujemy około 1 godziny pod przykryciem.
Ugotowaną kapustę odcedzamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, lub olej, przesmażamy cebulkę pokrojoną na półplasterki na złoto. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody i kroimy na drobne kawałki, następnie przesmażamy je razem z cebulką.
Na dużej patelni łączymy ugotowaną kapustę z cebulką z grzybami i tłuszczem ze smażenia, podlewamy wodą z gotowania grzybów razem z przyprawami i przesmażamy przyprawiając do smaku solą.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek i wlewamy bardzo ciepłe masło i kilka łyżek ciepłej wody. Zagniatamy elastyczne miękkie ciasto w razie potrzeby dolewając odrobinę wody, lub podsypując mąką.

Gotowe ciasto wkładamy pod odwróconą do góry dnem miskę na około 1/2 godziny, aby odpoczęło.

Odrywamy po garści ciasta i wałkujemy je podsypując mąką na bardzo cienkie placki, następnie szklanką wykrawamy pierożki, nakładamy farsz i zaklejamy mocno boki.
Uformowane pierożki do czasu gotowania zostawiamy przykryte ściereczką.

Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Podajemy okraszone cebulką.

Na zdjęciach: pierożki podsmażane na oleju i okraszone cebulką.



Zapraszam do akcji:

Komentarze

  1. U mnie zawsze goszczą uszka z kapusta i grzybami, równie smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj