Kolejna odsłona Śniadania Mistrzów :) Jak zwykle jajko w roli głównej, dodatkowo moja ulubiona szynka szwarcwaldzka. Danie niezwykle proste, ze znanych składników, a jednocześnie wykwintne i pyszne. Idealne jako śniadanie, ale również jako przystawka.
Potrzebujemy na jedną podwójną grzankę:
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
szczypta soli
1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej
szczypta pieprzu
szczypta posiekanego, świeżego rozmarynu
1 łyżki masła
Wykonanie:
Na rozgrzaną łyżkę masła na patelni wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem (niedużo!) i smażymy na minimalnym ogniu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie półpłynne. Kromki pieczywa opiekamy w tosterze (jeśli ktoś nie ma tostera, to w piekarniku). Gotowe kromki smarujemy masłem. Na jedną grzanką nakładamy plasterek szynki, nakrywamy drugą grzanką a na nią układamy jajko. Podajemy gorące i chrupiące.
Komentarze
Prześlij komentarz