Przejdź do głównej zawartości

Waniliowa Cafe Latte



Kawy nie pijam często. powiedziałabym nawet, że bardzo rzadko. Ale jeśli już piję, to musi to być naprawdę dobra kawa. Dobrą kawą, delikatną, z pianką jest właśnie cafe latte. Pijałam ją przeważnie w restauracjach, ale w końcu postanowiłam zrobić ją sama w domu. Nie posiadam żadnego ekspresu do kawy, czy to ciśnieniowego, czy przelewowego. Moja metoda jest typowo manualna :) A smak musi być waniliowy!

Potrzebujemy:

wysoka szklanka 250 ml
100 ml mleka
70 ml wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao, lub starta czekolada do posypania
3 łyżki domowego cukru waniliowego
opcjonalnie 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego na alkoholu


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do około 80 stopni. Wodę gotujemy i w osobnej szklance zaparzamy kawę. Następnie do kawy opcjonalnie możemy dolać ekstrakt waniliowy.
Na spienienie mleka są dwa sposoby. Pierwszy, to gorące mleko z trzema łyżkami cukru waniliowego wlewamy do większej miski i miksujemy do powstania piany. Drugim sposobem jest gorące mleko i cukier wlać do wysokiego, wąskiego słoiczka, wrzucić 2 kostki lodu i potrząsać do uzyskania pianki. Najlepiej pieni się mleko o temperaturze 60 stopni, więc jeśli je zagrzejemy do 80 stopni, to w trakcie obróbki mikserem, lub dodając kostki lodu obniżamy jego temperaturę.
Następnie tak spienione mleko delikatnie i powoli przelewamy do przygotowanej szklanki, w razie potrzeby pomagając sobie z przełożeniem pianki łyżką. Teraz przychodzi pora na przelanie do środka kawy: najlepiej zrobić do łyżeczką, lub przelać kawę do dzbanuszka i cienkim strumykiem wlać ją do mleka.
Jeśli nasze mleko było dobrze wyrobione i było dużo pianki, to powinno wyjść około 1/3 szklanki pianki, 1/3 szklanki kawy i 1/3 szklanki słodkiego mleka.
Możemy podawać na ciepło, lub schłodzić.
Bezpośrednio przed podaniem wierzch kawy posypujemy startą czekoladą, lub kakao. Ja posypałam nasionkami wanilii.



Komentarze

  1. chętnie bym taką wypiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ! Jutro wypróbuję ;)
    to-co-dyktuje-serce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy sklep kawa tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest sklep z kawą

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy kawa online tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbata sklep

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...