Pyszne wigilijne danie. Jeśli przygotowujemy barszcz grzybowy to mamy od razu ugotowane grzybki. Ja przygotowuję ją podobnie jak farsz do pierogów, ale dużo dłużej ją gotuję. Warto taką kapustę przygotować 1 lub 2 dni przed wigilią i codziennie ją po godzinie gotować, tak jak bigos. Nabiera ona wtedy głębokiego smaku, fantastycznego aromatu i ciemnego, grzybowego koloru.
Potrzebujemy:
2 kg kapusty kiszonej
2 małe cebulki
2 garści suszonych grzybów (kapelusze, ogonki)
4 ziarna jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
olej do smażenia
woda do gotowania grzybków i kapusty
opcjonalnie kostka grzybowa
Wykonanie:
Kapustę płuczemy na zmianę w ciepłej i zimnej wodzie dwukrotnie. Następnie kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę.
Grzyby zalewamy wodą, po 2 godzinach odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (około 1 litra), dodajemy przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, jałowiec, liście laurowe i gotujemy do miękkości.
Jeśli nie robimy barszczu, to wystarczy że będziemy gotować grzyby około 40 minut. Do barszczu warto gotować dłużej.
Ugotowane grzyby odcedzamy (wywar będzie nam potrzebny) i kroimy w kostkę lub w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, lub ewentualnie masło roślinne i podsmażamy grzybki. Po kilku minutach dorzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i smażymy razem z grzybkami aż cebulka się zeszkli. Tak podsmażone grzyby z cebulą podlewamy wywarem z grzybów, chwilkę zagrzewamy i odstawiamy.
Ugotowaną kapustę odcedzamy i wrzucamy do większego garnka. Grzyby z wywarem dodajemy do kapusty i kotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę, często mieszając, aby kapusta była miękka, a kolor był coraz ciemniejszy. Na końcu do smaku solimy i doprawiamy czarnym pieprzem.
Zapraszam do akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz